Uusi Suomi 9.10.2016 16:59 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Eduskunta luovuttanut vallan järjestöille?

Pekka Pihlanto

Suomen yrittäjien entinen puheenjohtaja Jussi Järventaus katsoo, että poliitikot eivät kanna vastuutaan ja eduskunta on luovuttanut vallan järjestöille (HS 9.10.). Poliitikot menevät hänen mukaansa työmarkkinajärjestöjen selän taakse piiloon. Eduskunnalla on vastuu lainsäädännöstä, eikä ole perustuslain hengen mukaista antaa sitä pois. Pitäisi siirtyä järjestövallasta kansanvaltaan, Järventaus hehkuttaa.

Kieltämättä ammattiyhdistyksillä on viimeinen sana työelämää koskevissa päätöksissä – siitä ei päästä mihinkään. Mutta kerrankin on syytä puolustaa poliitikkoja ja hallitusta: mitä he voivat asialle? He eivät ole luovuttaneet valtaa ammattiyhdistysliikkeelle, vaan ammattiyhdistysliike on saanut tai ottanut pitkäaikaisen kehityksen tuloksena tämän valta-asemansa, joka nojaa lakko-oikeuteen.

Kuten nykyinenkin hallitus on saanut jo karvaasti kokea, työelämää koskevia lakeja ei niin vain ajeta läpi, sillä ammattialat uhkaavat heti lakolla. Tiettyjen avainalojen lakko saisi Suomen nyt erityisen horjuvan talouden romahduskuntoon sulkemalla ilma- ja meriliikenteen, jolloin vienti ja tuonti lopahtaisivat. Tällaista uhkakuvaa mikään hallitus ei pysty uhmaamaan. Viisas väistyy, ettei tarvitse itkeä ja väistyä.

On vaikea kuvitella, miten tällainen asetelma voitaisiin muuttaa. Jos lakko-oikeutta pyrittäisiin hiukankin rajoittamaan, vasemmistopuolueet nousisivat heti takajaloilleen. Ja ennen kaikkea ammattiyhdistysliike uhkaisi panna maa polvilleen täsmälakoilla.

Kysymyksessä on ilmiselvä pattitilanne: mikään nappula ei tällä työmarkkinapoliittisella pelilaudalla liiku. Lieneekö Jussi Järventauksella jokin keino takataskussaan?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161012 (20161012) o Kotisivu o Webmaster