Uusi Suomi 8.11.2016 14:46 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trumpin hämäys

Pekka Pihlanto

Yhdysvaltain loppusuoralla olevat presidentinvaalit ovat ehdokasasettelultaan ja vaalikampanjaltaan ennen näkemättömät. Kaksi laajalti inhottua ehdokasta on heitellyt koko kampanjan ajan lokaa toistensa niskaan. Näistä Trump vaikuttaa täältä katsoen lähinnä poliittiselta pelleltä, joka on laukonut populistisia heittoja ja suoranaisia valheita. Mikä hämmästyttävää, lähes puolet gallupvastaajista antaisi äänensä tämäntasoiselle ehdokkaalle.

On varsinainen paradoksi, että Trump on duunareiden messias, jolta odotetaan pelastusta taloudelliseen ahdinkoon. Hänen kannattajansa ovat paljolti niitä vähäosaisia, jotka ovat kärsineet globaalin finanssitalouden menestyksestä Sen myötä työpaikkoja on siirtynyt ulkomaille.

Trumpin hämäys on nimen omaan siinä, että hän edustaa rahaeliittiä, jota monet hänen kannattajistaan haluavat vastustaa. Trump ei ehkä ole varsinaista finanssisektorin kermaa, joka tienaa omaisuuksia rahoitusinstrumenteilla ja muilla finanssioperaatioilla, mutta miljonäärieliittiin hän kiinteistöbisneksellä rikastuneena kuuluu.

Trump on siis eräänlainen poliittinen susi lampaiden vaatteissa. Kannattajat uskovat hänen puheisiinsa, eivätkä osaa tulkita selviä tosiasioita, jotka osoittaisivat hänen puheensa vähintäänkin epäuskottaviksi. Kyllä miljonääri ajaa miljonäärien etua. Ei hän esimerkiksi käynnistäisi kannattamattomia hiilikaivoksia, kuten pienissä kaivosyhteisöissä uskotaan.

Clinton kuuluu monien vihaamaan taloudellis-poliittiseen eliittiin. Lisäksi hän kantaa puolisonsa syntitaakkaa – ja on nainen. Siinä ehdokkaalle rasitusta kylliksi Amerikan olosuhteissa.

Huomenaamulla nähdään, miten äijän – ja rouvan – käy. Eurooppalaisten on syytä toivoa, että Trump ei voita, sillä jos hän pitää tältä osin puheensa, hän kääntäisi selkänsä maanosallemme. Näin syntyvän tyhjiön Venäjä täyttäisi varmasti mieluusti.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161108 (20161108) o Kotisivu o Webmaster