Uusi Suomi 28.11.2016 16:17 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministerin kaivospäätös puhuttaa

Pekka Pihlanto

Pääministeri Juha Sipilä on joutunut julkisuuden hampaisiin. Syynä on se, että hänen sukulaistensa omistama yritys Katera Steel sai Terrafamelta eli entiseltä Talvivaaralta huomattavan tilauksen, ja pääministeri oli mukana päättämässä, että valtio panostaa Terrafameen 100 miljoonaa euroa. Päätös poikkesi hallituksen kesällä ilmoittamasta linjasta, jonka mukaan kaivos ajetaan alas, jos sen rahoittamiseen ei löydetä yksityistä rahaa. On esitetty ajatus, että pääministeri olisi ollut päätöksessään esteellinen, koska hänen sukulaisensa hyötyivät siitä, että Terrafame voi jatkaa toimintaansa.

Puoluetoverit ovat rientäneet pääministerin avuksi sanoen, että esteellisyyttä ei ole. Olli Rehn on jopa väittänyt, että sukulaisten yrityksen toimittamat malminkuljettimet olisi tilattu siinäkin tapauksessa, että kaivos olisi suljettu. Siten pääministerin päätös ei olisi vaikuttanut mitään sukulaisten yhtiön saamaan etuun. Tämä tekee asian vielä omituisemmaksi: mihin malminkuljettimia tarvittaisiin, jos malmia ei louhittaisi?

Pääministeri loukkaantui sukulaistensa puolesta, koska hänen mukaansa oli väitetty hänen vaikuttaneen siihen, että Katera Steel sai kyseisen tilauksen. Ylen haastattelija oli kyllä kysynyt Katera Steelin omistajalta: Oletteko keskustelleet Sipilän kanssa Terrafamesta? Mutta sehän oli vain kysymys, ei väite.

Kun julkisuudessa puhutaan esteellisyydestä, on kaiketi kysymys siitä, saattoiko Sipilän mahdollinen tieto Katera Steelin liikesuhteista Terrafamen kanssa vaikuttaa hänen myönteiseen päätökseensä Terrafamen pääomittamisesta. Vaikuttaminen Terrafamen ja Katera Steelin sopimuksen syntymiseen olisikin paljon tätä vakavampi juttu. Pääministeri näyttää siis dramatisoineen asioita, joita hänestä julkisuudessa esitetään.

Miksi sitten Terrafamen pääomittamispäätöstä on käsitelty niin laajasti julkisuudessa? Kun on kyse pääministerin päätöksestä sijoittaa valtion varoja kannattavuuden rajoilla horjuvaan kaivokseen, joka on liikesuhteissa hänen sukulaistensa omistaman yrityksen kanssa, niin onhan se uutisarvoinen asia. Jos siitä ei olisi tehty uutisia, se olisi ollut todella arveluttavaa. Tuskinpa haluamme takaisin presidentti Kekkosen ajan käytäntöä, jolloin monen korkeassa asemassa olevan poliitikon yleistä mielenkiintoa herättävät tekemiset jätettäisiin uutisoimatta.

Pääministeri on ilmoittanut, että hän ei tiennyt sukulaistensa liiketoimista mitään, koska hän on virkansa takia tehnyt pesäeron omistamiinsa yrityksiin. Ulkopuolisten on tietenkin mahdotonta tarkistaa, onko hän puhunut asiasta lastensa tai muiden sukulaistensa kanssa vai ei, mutta luulisi Sipilän tienneen rahoituspäätöstä tehdessään, että kaivoksessa tarvitaan laitteita, joita Katera Steel valmistaa – olihan Katera Steel asiakassuhteissa Terrafamen edeltäjän kanssa jo silloin kun Sipilä omisti Katera Steeliä. Hänen täytyi siis aavistella, että Terrafamen rahoitusta koskeva päätös saattoi hyödyttää Katera Steeliä.

Mitä opimme Terrafamen tapauksesta? Ainakin sen, että politiikkaan siirtyvä yrittäjä saa varautua esteellisyysongelmiin. USA:n presidentiksi valitulla Donald Trumpilla on samat ongelmat. Niistäkin tullaan varmasti vielä kuulemaan lisää, kunhan hänen virkakautensa pääsee kunnolla alkamaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161128 (20161128) o Kotisivu o Webmaster