Uusi Suomi 19.12.2016 09:25 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministerin perustuslakiongelma

Pekka Pihlanto

Helsingin Sanomat julkaisi (18.12.) oikeuskansleri Jaakko Jonkan haastattelun, jossa Jonkka toi esiin, ettei valtioneuvosto ota aina huomioon riittävällä tavalla oikeuskanslerin näkemyksiä lakiesitysten perustuslaillisuudesta.

Pääministeri Sipilällä  onkin jonkinlainen asenneongelma perustuslakiin nähden. Esimerkiksi kun A-Studiossa  käsiteltiin 2.12. yhteiskuntasopimuksen ja pakkolakien kohtaloa, Sipilä tokaisi: ”Löytyy kaiken maailman dosentteja, jotka sanovat, mitä ei saa tehdä”. Siis kun tulee lakiasiantuntijoita häiritsemään hallituksen tekemisiä, he ovat "kaiken maailman dosentteja". Asennetta kuvaa myös se, että Sipilän hallituksessa ei ole yhtään juristia. Ja lainsäädäntötyön jälki on sitten sen mukaista.

Yleisemminkin nykyinen ja muutama aikaisempikin hallitus on osittanut piittaamattomuutta eri alojen asiantuntijoiden lausunnoista. Tämä on nähty esimerkiksi Sipilän hallituksen sorvaillessa sote-uudistusta. Keskustan piti saada läpi maakuntamallinsa, ja maakuntien määrä ylittää hallituksen kaavailuissa selvästi asiantuntijoiden esittämät vaihtoehdot. Kun tehdään niin sanottua poliittista päätöstä, usein järki ja asiantuntijoiden kannat saavat jäädä syrjään.

Tätä ajattelua on ollut liikkeellä hallituksen piirissä. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi alkuvuodesta Asianajajapäivillä, että perustuslain kapea-alaiset tulkinnat hämmästyttävät häntä. Rehn totesi myös, että perustuslain normeja pitäisi pystyä soveltamaan kunkin ajan haasteiden maisemaa vastaan. Tämäkin lausunto osoittaa käsitystä, että jos perustuslaki on esteenä politiikan toteuttamiselle, silloin perustuslaki saa venyä.

Oikeusvaltiossa tämä on huolestuttava kehityslinja, kuten oikeuskanslerin haastattelu ja lakiasiantuntijoiden sen johdosta antamat lausunnot osoittavat – tosin oikeuskansleri meni jo toppuuttelemaan asian julkisuudessa saamaa huomiota. Lieneekö hän jo saanut sähköpostia? Pääministeri itse on lausunut asiasta julkisuudessa todeten, että vika on valmistelutyössä – siis virkamiestasolla. Melkoinen väistöliike.

Onneksi meillä on Yle-jupakasta huolimatta edelleen pääosiltaan riippumaton media, joka uskaltaa arvostella valtakunnan hallitustakin, silloin kun se katsoo siihen olevan aihetta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161219 (20161219) o Kotisivu o Webmaster