Uusi Suomi 21.12.2016 13:50 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Joulurauha järkkyi Berliinissä

Pekka Pihlanto

Terrori-isku berliiniläiselle joulutorille sisältää ikävän viestin berliiniläisille ja kaikille EU-kansalaisille. Vaikka jouluviikon alku on vielä kaupallisuuden juhlaa, joulun perussanoma on rauha ja hiljentyminen arjen hyörinästä. Terroristien isku saattaa viestittää, että kun heillä ei ole rauhaa, sitä ei pidä olla eurooppalaisillakaan.

Iskun tekijöistä ei ole vielä varmaa tietoa, mutta terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa teosta. Mikä lienee tekijöiden motiivi iskeä juuri Saksassa? Onko Saksa heidän mielestään osapuoli sissisodassa, jota käydään muun muassa Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa? Vai riittääkö heille tavoitteeksi vain se, että eurooppalaisia kristittyjä surmataan ja terrorisoidaan?

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että on vaikea kestää, jos tekijä on turvapaikanhakija. Niin varmasti onkin, sillä juuri hän avasi lausunnollaan rajat maahantulijoille, mistä hänen poliittiset vastustajansa ovat häntä jo moittineet ennen tätä iskua. Joka tapauksessa, jos isku on Isisin tai maahanmuuttajien tekoja, se tulee vaikeuttamaan Euroopassa oleskelevien maahanmuuttajien – niin oleskeluluvan saaneiden kuin varsinkin vasta hakuvaiheessa olevien ja kielteisen päätöksen saaneiden asemaa.

Jokainen terrori-isku lisää populististen ääriliikkeiden kannatusta, sillä teot on helppo tulkita niin, että maahanmuutosta varoittaneet ovat olleet oikeassa. Näin asia paljolti onkin, ja raja-valvontaa tulisi tiukentaa. Silti on ymmärrettävä, että ei ole mahdollista sulkea rajoja, puhumattakaan siitä, että maahanmuuttajia alettaisiin suurin joukoin palauttaa lähtömaihinsa kuten vastavalittu presidentti Donald Trump esitti USA:n osalta vaalikampanjassaan.

EU-maiden ääriliikkeiden kasvun johdosta maltillisten puolueiden on pakko alkaa tiukentaa maahanmuuttokantojaan. Näin on jo tapahtunutkin. EU:n piirissä olisi tosin ilman terrori-iskujakin ollut tajuttava, että hallitsematon maahanmuutto murentaa ennen pitkää koko EU:n. Resurssit eivät riitä Afrikan ja Euroopan lähialueiden köyhien maiden elintason nostamiseen eurooppalaiselle tasolle.

EU:n strategiaa on syytä muuttaa siihen suuntaan, että hädänalaisia ja köyhiä autetaan näiden omassa maassa tai sen lähialueilla niin, että olojen rauhoituttua pakolaiset pääsevät palaamaan rakentamaan omaa maataan. Ei voi olla mielekästä siirtää hädänalaisista maista aktiivisinta kansanosaa pysyvästi muualle. Jäljelle jääneiden taakka tulee näin vain entistä raskaammaksi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161221 (20161221) o Kotisivu o Webmaster