Uusi Suomi 28.12.2016 13:19 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministeri Sipilän suosio alamaissa

Pekka Pihlanto

Pääministeri Juha Sipilän suosio mataa alamaissa. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan enää 27 prosenttia suomalaisista pitää pääministerin aikaansaannoksia vähintään melko hyvinä. Vielä kesällä vastaava luku 39 prosenttia, kun taas hallituskauden alussa 58 prosenttia kansalaisista antoi pääministerille hyviä arvosanoja.

Tämä muutos ei ole mikään ihme, sillä Sipilän pääministeritie on ollut viime aikoina pelkkää kompurointia. Ensin Terrafame-jupakka jääviysepäilyineen ja siihen liittyen Ylen toimittajien ahdistelu öisellä sähköpostitulvalla, joka tulkittiin median painostukseksi. Tuskin tämä oli ehtinyt hämmästyttää mediaa kautta maailman, kun oikeuskansleri Jonkka lausui, että Sipilän hallituksella on ollut paljon perustuslakiongelmia. Sipilä puolestaan vastasi lausunnon tulleen yllätyksenä koko hallitukselle.

Yhteisenä nimittäjänä kaikille näille tapauksille näyttääkin olevan se, että pääministeri ei ole havainnut omassa toiminnassaan mitään moitittavaa. Sen sijaan media on puuttunut hänen ja hänen perheensä asioihin tunkeilevalla tavalla. Kaikessa paistaa kokemuksen puute politiikasta ja maan hallituksen johtamisesta. Yritysmaailmassa toimitusjohtajana ja omistajana hankittu kokemus ja taito eivät siis ole olleet siirrettävissä politiikkaan. Ne ovatkin kaksi aivan eri maailmaa. Yrityksessä omistaja-johtaja pääsee käskytyslinjalla pitkälle, mutta politiikka vaatii kärsivällisyyttä ja loppumattomia neuvotteluja eri eturyhmien kanssa.

Kiire ja tehokkuuden tavoittelu ovat leimanneet Sipilän hallituksen toimintaa. Ne ovat yritysmaailman piirteitä, mutta lähinnä myrkkyä politiikassa. Niinpä hallitus on joutunut tuon tuostakin perumaan päätöksiään, kun on havaittu, että hätäisesti kokoon runnottu päätös ei käytännössä toimikaan.

Kansalaiset odottavat kauhulla sote-päätöksen toteutusta. Sen keskeisiä piirteitä ovat keskustan hellimä maakuntamalli ja kokoomuksen ihannoima valinnanvapaus. Valinnanvapaus on jo paljastunut vähemmän vapaaksi, koska potilas joutuu hakemaan lupaa palvelun tuottajan vaihtamiseen peräti maakunnalta. Pääsääntö kun on, että valittua tuottajaa pitäisi käyttää yhden vuoden ajan. Mitä muita vastaavanlaisia miinoja paketista paljastuneekaan?

Kansa on nyt lausunut gallupissa tuomionsa Sipilälle ja hallitukselle. Tämä lienee sitä realisoitunutta poliittista vastuuta, johon poliitikot niin mielellään vetoavat. Poliittinen vastuu tarkoittaa siis lähinnä pahaa mieltä siitä, että kansalaiset eivät ymmärrä hallituksen ja ministereiden hyviä tarkoituksia.

Paha mieli on kuitenkin ohi menevää, sillä äänestäjien huono muisti takaa sen, että eduskuntavaalien ollessa edessä hallituksen ja ministereiden mokat alkavat kansan muistissa jo haalistua. Ja jos kävisi niin, että oppositio onnistuu pitämään nämä asiat esillä ja voittaa vaalit, niin viimeistään uudella vaalikaudella valtaan päässyt entinen oppositio vuorostaan munaa itsensä, ja kansa kääntää sille peukalonsa alaspäin. Oppositiosta astuvat jälleen esiin puhdistuneet haastajat. Näin politiikan ruletti pyörii.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161228 (20161228) o Kotisivu o Webmaster