Turun Sanomat Lukijan kolumni 8.2.2017

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Uusi maailmanjärjestys

Vuotta 1848 kutsutaan Euroopan hulluksi vuodeksi, sillä tuolloin monissa maissa puhkesi vallankumouksia ja kapinoita. Alkanutta ja viime vuotta voidaan yhtä hyvällä syyllä kutsua Euroopan ja Amerikankin hulluiksi vuosiksi, sillä länsimaisiin yhteiskuntiin on pesiytymässä aivan uusi arveluttava maailmanjärjestys.

EU natisee liitoksissaan paitsi brexitin, myös muiden jäsenmaiden nousevan nationalismin johdosta. Lieneekö EU:n hajoaminen näyttänyt yhtä mahdolliselta kuin nyt edes Kreikan velkakriisin ollessa pahimmillaan?

Tällä kertaa ei hierrä talous vaan ideologiat. Törmäyskurssilla ovat liittovaltiohenkiset EU- idealistit ja rajoja sulkemaan pyrkivät nationalistit. Taustalla on maahanmuuttokriisin pitkä varjo, joka tämän hetkisestä suvantovaiheesta huolimatta kummittelee monien mielissä – ei vähiten Turkin uhattua irtisanoa EU:n kanssa solmimansa pakolaissopimuksen.

EU:n johto ei ole suinkaan syytön nationalismin nousuun, sillä unioni on monien mielestä ollut idealismissaan kykenemätön hoitamaan pakolaistulvaa. Pahaksi onneksi heikoimmat jäsenvaltiot sijaitsevat etelässä, pakolaisten tuloreiteillä.

Ihmisoikeuksia on tietenkin kunnioitettava, mutta maahantulo on pidettävä kaikissa tilanteissa hallinnassa. Juuri maahanmuutto oli keskeisimpiä syitä brexit-äänten voittoon. Brexitiä ei enää peruuteta, vaikka sen haitat ovat jo alkaneet selvitä ainakin valistuneemmille briteille. Kaiken kaikkiaan, Euroopan tilanne vaikuttaa horjuvalta.

Atlantin toisella puolella tapahtuneessa Trump-yllätyksessä näyttää olevan samanlaisia piirteitä kuin Euroopan kehityksessä: populismi viettää kummassakin juhlaa. Keskeisenä käyttövoimana Trumpin voitolle olivat maahanmuuton ja Hillary Clintonin edustaman vanhan vallan vastaisuus.

Trumpin populistisia hankkeita ovat muun muassa Meksikon rajalle suunniteltu muuri ja eräiden muslimimaiden kansalaisten maahantulokielto. Yleinen ulkomaalaisvastaisuus kulminoituu tullimuurin taakse käpertyvään talouspolitiikkaan.

Nämä Trumpin ensi toimet virassaan osoittavat, että nationalistinen populismi ei rajoittunut vain vaalikampanjaan – se jatkuu presidentin asetuksissa, joita tulee kuin liukuhihnalta. Varsinkin kauppapolitiikkaan liittyvät toimenpiteet ja sisäänpäin kääntynyt turvallisuusajattelu heijastuvat myös Eurooppaan vahvistaen meidän kotikutoisia huolenaiheitamme. Lisämausteena keitossa ovat itänaapurin mahdolliset reaktiot. Joka tapauksessa Kremlissä istuu nyt maailman menoon peräti tyytyväinen mies.

Jos olemme optimisteja, voimme sanoa, että ajat ovat mielenkiintoiset. Jos annamme sijaa pessimismille – tai oikeammin realismille – elämme nyt huolestuttavia, hulluja vuosia. Aika näyttää, mihin päädytään.

Ennen pitkää Eurooppa ja EU tulevat sopeutumaan tähänkin maailmanjärjestykseen, mutta ryhdistäytymistä ja toimintaperiaatteiden tarkistamista se tulee vaatimaan. Yhteishenkeä ja sovitteluhalua tarvittaisiin, mutta ne näyttävät olevan unionissa niukkoja hyödykkeitä, ja niin myös Atlantin takana.

Pekka Pihlanto
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20170208 (20170208) o Kotisivu o Webmaster