Vakka-Suomen Sanomat 28.2.2017

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kiusaaminen on raukkamaista

Koulukiusaaminen on kestoaihe keskusteluissa ja mediassa. Kiusaaminen on raukkamaista, tapahtuipa se sitten fyysisesti tai sosiaalisessa mediassa. Kiusaajat on syyllistettävä näkyvästi ja tehtävä siitä häpeällistä toimintaa – niin epämuodikasta kuin syyllistäminen nykyisin onkin.

Kiusaajia saattaa alun perin olla vain yksi tai kaksi, mutta koska muut oppilaat pelkäävät heitä, he saavat pian joukkoonsa muutkin. On turvallisempaa ilkkua mukana, kuin ottaa kiusatuksi tulemisen riski. Vielä riskialttiimmaksi koetaan kiusatun puolustaminen.

On aiheellista korostaa ensinnäkin opettajien vastuuta. Opettaja tai rehtori, joka ei havaitse kiusaamista tai ei ole sitä huomaavinaan, ei ole täysin ammattitaitoinen. Tiedetään kyllä, että opettajilta on viety valtuudet, mutta kai suunsa sentään saa vielä avata muulloinkin kuin tietoa jakaessaan. Kiusaamiseen veltosti suhtautuva koulu valmistaa työelämään valmiita työpaikkakiusaajia.

Myös koululaisten vanhempien on syytä olla valppaina ja tuntea sen verran mielenkiintoa jälkikasvunsa tekemisistä, että huomaavat kiusaamisen ja myös kiusatuksi tulemisen oireet. Kiusaajan persoonallisuus perustuu paljolti kotikasvatukseen tai sen puutteeseen. Kun kiusaamista tapahtuu, kasvatusvirhe on jo tehty, mutta vanhempien on otettava osaltaan kasvattajan vastuu korjaavista toimista. Koulukaan ei voi hoitaa yksin kaikkea.

Voiko kiusauksen kohteeksi joutunut tehdä itse jotakin? Kiusaamisesta olisi rohjettava kertoa opettajalle ja vanhemmille. Entisaikoina suulliseen vinoiluun annettiin yleensä heti kipakka vastaus, ja usein asia jäi siihen. Netissä tämän vastaiskun antamisen luulisi olevan helpompaa, kun ei tarvitse pelätä ainakaan välitöntä nyrkiniskua. Entisaikoina löytyi kylläkin nykyistä helpommin sorretun puolustajia - tosin hyvää tarkoittaen.

On valitettavaa, että koululaitosta on menty pilaamaan oppilaiden oikeuksia korostavalla ja velvollisuuksia vähättelevällä typeryydellä, jota hyvä tarkoitus ei pyhitä. Kun opettajilta on viety valta, se onkin siirtynyt kiusaajille. Valta pitäisi jälleen palauttaa opettajille. Muuten kiusaamista ei saada pysyvästi kitketyksi.

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20170304 (20170304) o Kotisivu o Webmaster