Uusi Suomi 2.3.2017 09:49 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Koulukiusaaminen on raukkamaista

Pekka Pihlanto

Koulukiusaaminen on kestoaihe keskusteluissa ja mediassa. Kiusaaminen on raukkamaista, tapahtuipa se sitten fyysisesti tai sosiaalisessa mediassa. Se on myös yksi syrjinnän muoto. Koulukiusaajat onkin syyllistettävä näkyvästi ja tehtävä siitä häpeällistä toimintaa – niin epämuodikasta kuin syyllistäminen nykyisin yleensä onkin.

Kiusaajia saattaa alun perin olla vain yksi tai kaksi, mutta koska muut oppilaat pelkäävät heitä, he saavat pian joukkoonsa muutkin. On turvallisempaa ilkkua mukana, kuin ottaa itse kiusatuksi tulemisen riski. Kiusatun puolustaminen koetaan ilmeisesti vielä riskialttiimmaksi kuin neutraali asenne.

On aiheellista korostaa ensinnäkin opettajien vastuuta. Kiusaamisen havaitseminen ja siihen puuttuminen kuuluvat opettajan ammattitaitoon. Tiedetään kyllä, että opettajilta on viety valtuudet ja luokat ovat suuria, mutta suunsa saanee sentään vielä avata muulloinkin kuin tietoa jakaessaan. Kiusaamiseen veltosti suhtautuva koulu valmistaa työelämään valmiita työpaikkakiusaajia.

Myös koululaisten vanhempien on syytä olla valppaina ja tuntea sen verran mielenkiintoa jälkikasvunsa tekemisistä, että huomaavat kiusaamisen ja myös kiusatuksi tulemisen oireet. Kiusaajan persoonallisuus perustuu paljolti kotikasvatukseen tai sen puutteeseen. Kun kiusaamista tapahtuu, kasvatusvirhe on jo tehty, mutta vanhempien on otettava osaltaan kasvattajan vastuu korjaavista toimista. Koulukaan ei voi hoitaa yksin kaikkea.

Voiko kiusauksen kohteeksi joutunut tehdä itse jotakin? Kiusaamisesta olisi rohjettava kertoa opettajalle ja vanhemmille. Entisaikoina suulliseen vinoiluun annettiin yleensä heti kipakka vastaus, ja usein asia jäi siihen. Netissä tämän vastaiskun antamisen luulisi olevan helpompaa, kun ei tarvitse pelätä ainakaan välitöntä nyrkiniskua. Entisaikoina löytyi kylläkin nykyistä helpommin sorretun puolustajia.

On valitettavaa, että koululaitosta on menty pilaamaan oppilaiden oikeuksia korostavalla ja velvollisuuksia vähättelevällä typeryydellä, jota hyvä tarkoitus ei pyhitä. Kun opettajilta on viety valta, se onkin siirtynyt kiusaajille. Valta pitäisi jälleen palauttaa opettajille. Muuten kiusaamista ei saada pysyvästi kitketyksi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20170303 (20170303) o Kotisivu o Webmaster