Uusi Suomi 18.3.2017 16:15 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kuntavaaleista sote-vaalit?

Pekka Pihlanto

Keskustelu sosiaali-ja terveydenhuollon uudistuksesta käy kuumana hallituksen ja opposition välillä. Erityisesti valinnanvapauden ja yhtiöittämisen ongelmat askarruttavat monia kansalaisia ja myös asiantuntijoita – ja samoin kolmen miljardin säästöt, jotka näyttävät sulaneen kuin lumi kevätauringossa.

Tämän valossa sotesta voi muodostua kuuma vaaliteema, vaikka kunnanvaltuustot eivät toki sotesta päätäkään. Tosin kunnat voivat soten myötä menettää valta-asemiaan ja rahojaan.

"Väärin äänestetty", sanovat tietysti hallituspuolueet ja ministerit. Samalla tavalla "väärin" on äänestetty esimerkiksi Englannissa brexitin puolesta kun on haluttu protestoida hallitusta ja siten vallanpitäjiä vastaan. Myös joissakin presidentinvaaleissa on oltu näkevinään äänestettävän väärästä aiheesta.

Demokratiassa on kuitenkin turha puhua väärin äänestämisestä, sillä kansa äänestää aina oikein. Vaaleissa kansa puhuu – vox populi – ja vaalit ovatkin lähes ainoa laillinen ja tehokas tapa, jolla kansalaiset voivat tuoda esiin kantansa – olivatpa kysymyksessä mitkä vaalit tahansa.

Kuntavaalit mahdollisesti sote-vaaleiksi muuttavat äänestäjät ovat sikälikin oikeassa, että kyllä päättäjät lukevat vaalituloksia herkällä silmällä. Jos siis sote-puolueita rangaistaan – tai palkitaan – vaaleissa, viesti menee kyllä perille puoluetoimistoihin. Väite "väärin" äänestämisestä kumpuaakin paljolti hallituspuolueiden pelosta, että tuomio tulee jo kuntavaaleissa, eikä vasta valtiollisissa.

Jos sote-ratkaisua kritisoiva oppositio sattuisi kevään kuntavaaleissa menestymään, ja juuri sote-kantansa takia, äänestäjien tuomio hallituspuolueille olisi sikäli oikea, että kuten todettiin, suuri joukko asiantuntijoita on arvostellut voimakkaasti hallituksen sote-ehdotusta mm. siitä, että sen tavoitteet eivät näytä toteutuvan ja että sen aikataulu on liian hätäinen. Lasku veronmaksajille ja potilaille voi olla suuri.

"Kyllä kansa tietää", sanoi aikoinaan kansanvillitsijä ja populisti Veikko Vennamo. Saattaapa joskus tietääkin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20170319 (20170319) o Kotisivu o Webmaster