Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hurja Donald tarttui coltiin

Uusi Suomi 14.4.2017 19:59 Pekka Pihlanto

Presidentti Donald Trumpin viimeaikaiset toimet tuovat mieleen Villin Lännen tarinan: Hurja Bill Hichcock ratsastaa kaupunkiin ja palauttaa järjestyksen ampumalla kuoliaaksi muutaman pahiksen. Sen jälkeen hän saa juoda viskinsä rauhassa.

Trumpin ensimmäiset toimet presidenttinä epäonnistuivat pahasti. Muslimien maahantulokielto kuivui kokoon tuomarin päätöksellä ja Meksikon muuristakaan ei ole enää puhuttu.

Lisäksi Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjän suhteita on ryhdytty tutkimaan. Presidentin jatkuvat valheet ovat paljastuneet, ja hänen maineensa on murentunut entisestään. Yhä useampi alkoi pitää häntä tyhjän puhujana ja pellenä.

Vaikuttaakin tosiaan siltä kuin Trump olisi ottanut strategiaansa mallia Villin Lännen folkloresta: nyt oli korkea aika palauttaa arvostus vetämällä kuudesti laukeava esiin. Syyriaan roiskaistiin tukku ohjuksia ja Afganistaniin pudotettiin "kaikkien pommien äiti".

Jatkoa uhkaa seurata, jos Pohjois-Korea rohkenee tehdä ydinkokeen. Yhdysvaltalainen laivasto-osasto höyryää jo kohti Korean niemimaata. Pohjois-Korea on puolestaan ilmoittanut olevansa valmis sotaan.

Nyt jännitetään kaikkialla, sylkäiseekö Kim Jong-un Trumpin viskilasiin suorittamalla ydinkokeen. Lauantaina 15.4. on ehkä todennäköinen päivä, sillä silloin on Pohjois-Korean johtajan isoisän syntymästä kulunut 105 vuotta.

Kaksi jääräpäistä revolverisankaria ovat napit vastakkain. Sivulliset joutuvat kasvavalla levottomuudella odottamaan, mitä tuleman pitää – eikä kukaan pääse kaadettujen saluunan pöytien taakse piiloon.

Toivottavasti Kim ei uskalla vetää. Varsinkaan Trumpin osalta toiveet maltista eivät ole korkealla.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170415 (20170415)