Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Politiikan kompastuskivi: lyhytnäköinen sääntöjen palvonta

Uusi Suomi 13.5.2017 10:12 Pekka Pihlanto

Politiikassa olisi hallittava tasapuolisesti kaksi periaatteessa erillistä tarkastelun tasoa: ruohonjuuri- ja kokonaistaso. Itse asiassa tämä koskee kaikkea järkiperäiseksi tarkoitettua päätöksentekoa.

Vastaavan ajatuksen esitti aikoinaan yleisellä tasolla filosofi Jaakko Hintikka – ajatus on filosofin sanomaksi hyvin käytännöllinen. Hintikka puhui määrittelevistä säännöistä ja strategisista säännöistä, jotka mielestäni vastaavat mainittuja tasoja. Shakkipelin avulla on helppo havainnollistaa näitä kahta.

Shakkipelissä määrittelevät säännöt kertovat millaiset siirrot ovat sallittuja. Strategiset säännöt kertovat parhaat tavat pelata, ja ne sisältävät siten taitavan pelaamisen idean. Toisin sanoen määrittelevät säännöt kertovat, miten yksittäisiä nappuloita siirretään laudalla, ja strategiset säännöt koskevat koko pelin suuntaamista.

Mikäli esimerkiksi politiikassa toimitaan vain määrittelevien sääntöjen mukaan, "peli" on vaarassa mennä ennen pitkää metsään, sillä kokonaisuutta koossa pitävä yleinen idea ja johtotähti eli strategia puuttuu. Jos tällaisen politiikan vetäjän vastapuolella, vaikkapa oppositiolla tai ulkomaisella toimijalla, on strategia halussaan, niin pelkästään määrittelevien sääntöjen varaan jäänyt osapuoli on tuomittu häviämään. Tämä merkitsee poliittisia tappiota kyseisille poliitikoille ja puolueelle sekä taloudellisia ja poliittisiakin menetyksiä koko maalle.

Esimerkiksi maahanmuutosta puhuttaessa kuulee usein sanottavan, että on mentävä ihmisoikeudet edellä. Niin tärkeitä ja loukkaamattomia kuin ihmisoikeudet ovatkin, tällainen ajattelu ilman strategisia sääntöjä on tuhoon tuomittu, ja tulokset kääntyvät lopulta ihmisoikeuksia vastaan.

Taannoisen maahanmuuttotulvan hallinta epäonnistui koko EU:ssa keskeisesti siitä syystä, että toimittiin lähinnä määrittelevien sääntöjen mukaisesti. Vedottiin ihmisoikeuksiin, Schengenin sopimukseen ja muihin yhteisesti hyväksyttyihin sääntöihin, jotka tarkastelivat asiaa vain ruohonjuuri- ja yksilötasolla. Mikä myös ongelmallista, kaikkia sääntöjäkään ei noudatettu.

Pahin laiminlyönti kohdistui kuitenkin strategiseen tasoon. Liian pitkään toimittiin ajattelematta asiaa kokonaisuutena eli sitä, mihin tämä kaikki voi johtaa. Lopulta ryhdyttiin toimenpiteisiin, esimerkiksi solmittiin Turkin kanssa sopimus, joka lopetti Turkin rajan yli jatkuneen hallitsemattoman maahanmuuton EU:n puolelle. Sopimusta on arvosteltu määrittelevien sääntöjen tasolta käsin, mutta strategisessa mielessä sopimus on vähintään oikean suuntainen.

Toisen esimerkin tarjoaa sote-päätöksenteko. Koko prosessia hallitsevat tunnetusti keskustan ajama maakuntamalli ja kokoomuksen suosima yhtiöittämismalli, jota markkinoidaan potilaiden valinnanvapaudella. Nämä edustavat ideologisia määritteleviä sääntöjä, jotka perustuvat puolueiden omiin tavoitteisiin – ne voivat olla puolueiden kannalta strategisia sääntöjä, mutta eivät potilaan ja valtiontalouden.

Oikea strateginen ajattelu lähtisi tässä tapauksessa potilaan tarpeista ja aidolla tavalla valtakunnan talouden tarpeista. Molemmista toki sote-suunnitelmien perusteluissa puhutaan, mutta asiantuntijat ovat todenneet, että useassa tapauksessa potilaan asema heikkenee ja säästöt jäävät haaveiksi.

Tähän tapaan kaksitasoisesti voidaan arvioida kaikkia poliittisia ja muitakin päätöksiä. Yleinen havainto politiikan osalta on jo edellä esitettyjen esimerkkien valossa se, että liian usein lyhytnäköinen määrittelevien sääntöjen ylivalta hallitsee ja kaukonäköinen kokonaisuuden strateginen huomioon ottaminen loistaa poissaolollaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170513 (20170513)