Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hallituksemme tarjoaa viinaa ja Trump pilaa ilmaa

Uusi Suomi 2.6.2017 09:41 Pekka Pihlanto

Sipilän hallitus on sekoillut alkoholilain uudistuksen lillukanvarsissa: Perussuomalaisten mukaan kysymyksessä ei ole omantunnon asia, vaan puoluekurin. Hallituksen alkuperäisen sopimuksen mukaan alkoholin saatavuutta helpotetaan: sallitaan väkevämpien tuotteiden, mm. limuviinojen, ilmestyminen markettien hyllyille, ja ravintoloille annetaan pidennetyt anniskeluajat.

Asiantuntijat ennustavat tilastoihin vedoten, että saatavuuden helpottaminen lisäisi tälläkin kerralla alkoholikuolemia ja -sairastumisia. Hallituksen kanta on sikäli johdonmukainen, että se ei ole ennenkään piitannut asiantuntijoiden – kaiken maailma dosenttien – näkemyksistä. Poliittinen päätös on poliittinen päätös, joka ei tosiasioita kumarra.

Kansanterveyttä tärkeämpiä näyttävät olevan panimoiden voitot ja työpaikat sekä se paljon puhuttu valinnan vapaus. Eihän suomalaisia tarvitse holhota! Nuorisonkin pitää nyt saada ostaa limuviinansa marketin tädin silmien alla, eikä Alkon tiukkapipoisen myyjän.

Se näkökohta on jäänyt vähäisemmälle huomiolle, että vapauden lisäyksen vastapainona syntyvien alkoholihaittojen inhimilliset ja taloudelliset kustannukset jäävät kuluttajien ja veronmaksajien piikkiin. Viron viinarallin mahdollinen väheneminen on melko pieni kompensaatio uudistuksen aiheuttamista haitoista.

Samantapaista kalseaa bisnes-logiikkaa edustaa presidentti Trumpin päätös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Lisääntyvät terveyshaitat ja luonnon saastuminen ovat pikkujuttuja, kunhan talous saa kukoistaa vapaana päästörajoituksista. Ja kuinkas sattuikaan, Trumpin terveydenhuoltouudistus vie sairausvakuutuksen ensi vuonna 14 miljoonalta amerikkalaiselta ja myöhemmin vielä monelta muultakin, joten valtion taakka tulevista terveydellisistä ilmastohaitoista tulee vain kevenemään.

Näin se menee: "Ajan henki, johda sinä meitä..." – päivittäen hiukan vanhan virren sanoja totuuden jälkeisen ajan vaatimuksia silmällä pitäen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170606 (20170606)