Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Presidentti olisi ehkä halunnut hallituksen kaatuvan

Uusi Suomi 18.6.2017 17:03 Pekka Pihlanto

Presidentti Niinistö totesi hallituskriisistä, että eronpyyntö olisi ehkä ollut paikallaan. "Tämä on enempi minun yksinajattelua, mutta ehkä siinäkin tilanteessa olisi ollut paikallaan hallituksen eronpyyntö. Lähteä sitten pikatahtia nyt syntyneeltä pohjalta neuvottelemaan", presidentti Niinistö pohdiskeli (IS 17.6.17).

Mitähän motiiveja hänellä lienee ollut yksinajatteluunsa? Selvää on, että pääministeri Sipilällä ei olisi ollut mitään tarvetta kaataa hallitustaan kun Soini ja muut puoluepakolaiset tulivat apuun – eikä myöskään muilla ministereillä ollut intressiä lähteä lätkimään. Nyt hallitus saanee tärkeät päätöksensä hoidetuiksi tutulla porukalla ilman uusia neuvotteluja: soten maakuntahimmelin, terveyspalvelujen yhtiöittämisen ja limuviinat ruokakauppoihin.

Halusiko Niinistö mahdollisesti RKP:n sotkemaan sote-kuviota ruotsinkielisten vaatimuksilla ja kristilliset laimentamaan alkoholilakiuudistusta? Sipilällä ja muulla hallituksella ei olisi tietenkään ollut tähän pienintäkään halua.

Toinen mahdollinen motiivi oli se, että Niinistö halusi hiukan hyvittää halla-aholaisen siiven matalaa mieltä, joka tuli presidentin letkautuksesta tehokkaan katumisen puuttumisesta rasismituomion saaneilta Halla-aholta ja kumppaneilta.

Presidenttiä on letkautuksestaan moitittu sosiaalisessa mediassa sotkeutumisesta sisäpolitiikan yksityiskohtiin, tietenkin lähinnä halla-aholaisten taholta – mutta kiitosta on tullut kaikilta muilta ja varsinkin hallituksen riveistä. Se oli siten Niinistöltä presidentinvaaleja ajatellen oikea veto.

Presidentti saattoi myös hiukan turhautua kun Sipilä teki tunnetun U-käännöksensä matkalla jättämään hallituksensa eropaperia. Kultarannassa kun oli jo pannu kuumana ja viinerit pöydässä. Vallankahvaa kääntelemään tottuneet eivät pidä siitä, että he joutuvat vain katseella seuraamaan kun maassa tehdään suuria poliittisia mediatapahtumia.

Niinistö olisikin luultavasti ollut mielellään nimittämässä uutta hallitusta. Ja ehkä hän olisi päässyt julkisella yksinajattelullaan hiukan vaikuttamaankin hallituksen muodostamiskuvioihin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170618 (20170618)