Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yliopisto ilmoitti valeuutisen suurelle joukolle hakijoita

Uusi Suomi 1.7.2017 10:06 Pekka Pihlanto

Itä-Suomen yliopisto ilmoitti virheellisesti 71:lle hakijalle heidän päässeen opettajankoulutukseen Joensuuhun. Syyksi ilmoitettiin inhimillinen tallennustekninen virhe.

Sellaista sattuu, mutta onko yliopiston jotenkin korvattava hakijoille pettymys ja suoranaiset taloudelliset vahingot? Joku on voinut tiedon saatuaan irtisanoutua työpaikastaan ja mahdollisesti myös asunnostaan toisella paikkakunnalla. Ymmärtääkseni yliopistolle syntyi velvollisuus korvata väärästä tiedosta aiheutuneet taloudelliset vahingot, mutta vahingon kärsineen on tietenkin haettava yliopistolta korvauksia – ellei muu auta, niin oikeusteitse.

Herää myös kysymys, pitäisikö yliopiston ottaa sisään nämä hakijat, joille virheellinen tieto on lähetetty. Pitäisihän kansalaisten voida luottaa tiedon ja viisauden parissa askartelevan laitoksen viralliseen sanaan. Tosin virhetiedon saaneiden määrä on niin suuri, että yliopistolla tuskin olisi mahdollisuuksia hoitaa tätä hakijajoukkoa. Onhan tähän koulutukseen sisään otettavien määrä vain 32. Rahallahan tästä yli satapäisestäkin opiskelijamäärästä kaiketi selvittäisiin – mutta rahaahan yliopistoilla ei tosin tunnetusti liiemmälti ole. Lisäksi ei olisi mielekästä kouluttaa tällaista määrää opettajia suoraan työttömyyskortistoon. Siten tämä ajatus on pakko hylätä.

Yliopistojen taloudellisista vaikeuksista huolimatta pettyneille ja taloudellisia menetyksiä kärsineille hakijoille yliopiston olisi kuitenkin nähdäkseni maksettava sille esitettävien vaatimusten mukaisesti kohtuulliset korvaukset.

Vastuuta ei voida sälyttää tietokoneelle, sillä digiloikista ja tekoälypuheista huolimatta kone on edelleen se "äärimmäisen nopea idiootti", josta puhuttiin tietokoneiden varhaislapsuudessa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170702 (20170702)