Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hallitus uskoo asiantuntijoita vain pakosta

Uusi Suomi 7.7.2017 09:31 Pekka Pihlanto

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelman mukaan sote-valmistelu toi esiin politiikan uuden jakolinjan, joka vallitsee asiantuntijoiden ja poliitikkojen välillä. (Yle 6.7.).

Hallituksen piittaamattomuus asiantuntijoiden näkemyksistä ei suinkaan ole uusi havainto, sillä asiasta on eri tahoilla rummutettu – laihoin tuloksin – oikeastaan koko tämän hallituksen ajan, ja jo sitä ennenkin. Hyvä kuitenkin, että taas kerran asia tuodaan esiin yliopistoväen taholta. Pääministerikin saanee nyt vaihteeksi korvata "kaiken maailman dosentit" "kaiken maailman tutkijatohtoreilla".

Hallitus pullikoi pitkään perustuslakiasiantuntijoiden näkemyksiä vastaan juuri sote-valmistelun yhteydessä. Nyt kuitenkin lusikka otettiin vaihteeksi kauniiseen käteen, kun perustuslakivaliokunta – poliittinen elin – puuttui soten valinnanvapauspykäliin. Valinnanvapauslainsäädännöstä tehdään kokonaan uusi versio ja lisäksi hallitus päätti lykätä sote- ja maakuntauudistusta niin, että ne tulevat voimaan vuoden 2020 alusta. Maakuntavaalit puolestaan järjestetään vasta ensi vuoden lokakuussa.

Tämä remontti ja lykkäys olivat selvä arvovaltatappio hallitukselle, joka on tähän asti inttänyt aikataulun pitävän. Joka tapauksessa tämä oli järkevä liike, joka olisi voitu tehdä jo aikoja sitten.

Monia arveluttaa edelleen sote-uudistus kokonaisuutena, joka ei tästä osittaisratkaisusta oleellisesti parane. Eräskin asiantuntija totesi, että sote on liian monimutkainen kone voidakseen toimia.

Lisäksi monia askarruttaa soten tietojärjestelmäratkaisu. Se on edelleen täysin levällään, ja järjestelmän kehittämisen sanotaan vaativan aikaa kolmesta jopa kymmeneen vuoteen. Sote ei toimi ilman kunnollista tietojärjestelmäkokonaisuutta. Näin ison ja vielä kovalla kiireellä kasattavan tietojärjestelmän kehittämisestä meillä ei ole juurikaan kokemusta. On hyvin todennäköistä, että lievimmässäkin tapauksessa systeemi tulee kangertelemaan vuosikausia ja aiheuttamaan yllättäviä lisäkustannuksia.

Tutkijatohtori Vuorelman mielestä sote-valmistelussa on herännyt myös kysymys siitä, kenelle päätöksiä tehdään. Onko taustalla yhteinen hyvä vai valtapoliittisia vaikuttimia? Esimerkeiksi hän nostaa maakuntauudistukseen valitun mallin, jota asiantuntijat eivät pitäneet hyvänä, koska siinä on aivan liikaa maakuntia – sekä valinnanvapautta koskevan esityksen, jossa markkinatoimijat ovat keskeisenä hyötyjänä.

Ilmeistä onkin, että poliitikkojen ja puolueiden omat ideologiset pyrkimykset ovat olleet koko ajan määrääviä: keskustan maakuntamalli ja kokoomuksen ajama "valinnanvapaus" eli selkokielellä yritysten vapaus rahastaa sosiaali- ja terveysrahoja. Potilas ja terveydenhoito ovat paljolti unohtuneet.

Miksi hallitus on syyllistynyt tällaiseen tyrimiseen ja terveen järjen unohtamiseen? Eräs lisäsyy poliittisten pyrkimysten ohella on todennäköisesti pääministerin paljon puhuttu yritysjohtajatausta ja hänen kokemattomuutensa politiikan alueella. Yritysmaailmassa pääomistajan ja toimitusjohtajan sana on laki, mutta politiikassa oppositio ja media seuraavat valppaina hallituksen toimintaa – lisävalvojina vielä kaiken maailman dosentit. Nämä tahot eivät kuvia kumarra, eikä edes liikesalaisuus suojaa julkisen vallan päättäjiä. Hämmästyttävää on, että pääministerin oppimisprosessi on näinkin hidas. Lieneekö jääräpäisyydelläkin osuutensa asiassa?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170707 (20170707)