Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Presidentti Trumpin ahdinko syvenee

Uusi Suomi 13.7.2017 16:47 Pekka Pihlanto

Donald Trumpin ura presidenttinä on täynnä takaiskuja. Viimeisin lienee hänen poikansa ja avustajansa Donald Trump Juniorin ja venäläisen asianajajan tapaamisen paljastuminen – se tapahtui vuosi sitten isä-Trumpin vaalikampanjan aikana. Asianajajalla sanottiin olevan hallussaan Hillary Clintonin kampanjaa vahingoittavaa tietoa, ja Junior oli heti valmis tapaamiseen.

Kun New York Times ilmoitti julkaisevansa tapaamista koskevat tiedot, Trump Jr. sai avoimuuden puuskan ja julkaisi ne itse ennen kuin lehti. Isä-Trumpilta tulivat kehut suurenmoisesta avoimuudesta. Junior tietenkin vähätteli tapaamisen antia olemattomaksi, ja kaiken lisäksi keskustelussa siirryttiin hänen mukaansa tuota pikaa muihin asioihin.

Olivatpa tapaamisen tulokset sitä tai tätä, vakava tosiasia kuitenkin on, että presidentin avustaja ja muutama muu hänen kampanjaorganisaatioonsa kuuluva tapasi vieraan vallan edustajaan tarkoituksella vaikuttaa presidentinvaaleissa Hillary Clintonin vahingoksi ja Trumpin eduksi. Asiaan kuuluu, että presidentti Trump kieltää tienneensä tapaamisesta mitään, ja Kreml ilmoittaa, että ei tunne kyseistä asianajajaa.

Amerikkalainen media on havainnut, että presidentti Trump ja Junior olivat olleet juuri kyseisen tapaamisen aikoihin päivällisillä henkilön kanssa, joka ehdotti Juniorille tapaamista asianajajan kanssa. Jokainen voi arvioida, miten uskottavaa on, että presidentille ei tuolloin kerrottu tapaamisesta. Merkille pantavaa on myös, että noina aikoina presidentti ilmoitti, että hän pitää pian tärkeän puheen, jossa hän esittää paljastuksia Clintonista. Näyttö siitä, että presidentti tiesi tapaamisesta puuttuu, mutta aihetodisteet ovat melkoiset.

Kaiken huippu presidentti Trumpin tiedotuspolitiikassa kuultiin, kun hän ilmoitti, että itse asiassa Putin olisi halunnut Hillary Clintonin presidentiksi, koska tämä – haukkana pidetty poliitikko – olisi "tuhonnut USA:n armeijan". Itse Trump katsoi olevansa "suuri armeijanmies" ja siksi Venäjän kannalta ei-toivottava presidentti. Tämä vaihtoehtoinen fakta kuulostaa kaiken tähän asti kuullun tiedon valossa lähinnä säälittävältä peittely-yritykseltä.

Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjän suhteita koskevaa tietoa tihkuu julkisuuteen lähes päivittäin. Milloin sitten tulee se lopullinen niitti, joka suistaan Trumpin virastaan? Trumpin asema on riippuvainen siitä, miten republikaaniedustajien enemmistö arvioi Trumpin tekojen vaikutuksen omaan poliittiseen uraansa ja puolueen menestykseen.

Vasta sitten kun riittävä enemmistö katsoo Trumpin rasitukseksi ja kääntää peukalonsa alaspäin, Trumpin viraltapano voi alkaa toteutua. Tähän mennessä Trump on tuhonnut uskottavuutensa laajalti maailmalla ja myös omassa maassaan – lukuun ottamatta innokkaimpia kannattajiaan. Myös Yhdysvallat on joutunut omalaatuisen presidenttinsä ansiosta lievästi sanoen outoon valoon.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170713 (20170713)