Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tuntematon vessaharja

Uusi Suomi 7.8.2017 09:43 Pekka Pihlanto

Sosiaalisessa ja myös "oikeassa mediassa" moni on repäissyt vaatteensa Tuntemattomaan sotilaaseen liittyvästä tuotemainonnasta – onhan teos monelle pyhä asia. Jotkut ovat puolestaan vetäneet herneensä nenään tästä kritiikistä.

Liittyvätkö siivousmopit, vessaharjat tai kuplavesi jotenkin Väinö Linnan kuvaamiin sotiin, kysytään. Joku vastaa, että armeijassahan siivottiin. Kyllä, varusmiesaikana siivous oli tuttua, mutta sodassa ei paljon ehditty luututa, eikä juotu vissyvesiä.

Itse en näe Tuntemattomalla ja vessaharjalla mitään loogista tai muutakaan yhteyttä. Kummankin idea peräisin on aivan erilaisesta maailmasta. Kuitenkin mainonnassa riittää varsin pitkälle, että tuotteista puhutaan, sillä tunnettuus myy. Ristiriita mainoksessa on siis aivan harkittu juttu.

Lähempänä sodan maailmaa olisivat esimerkiksi asekauppa, hautaustoimisto ja sairaanhoito, mutta tuskin näiden kohdalla syntyisi kytkennästä Tuntemattomaan mitään positiivista mielikuvaa, joka edistäisi kysyntää – pikemminkin päinvastoin. Siksi näiden tuotteiden ja palvelujen mainoksissa ei Rokan Anttia nähdä.

Rahan takia Linnan teokseen liitettyä tuotemainontaa tietenkin tehdään: edistetään Tuntemattoman lippujen myyntiä ja samalla vessaharjojen ja muun tavaran. Linnan perikunta ei antanut aiheesta haastattelua Hesarille. Oletettavissa on, että he saavat oman siivunsa kakusta.

Mutta miksi me ostaisimme tuotteita, joita mainostetaan Tuntemattoman filmaajien ja Linnan hengentuotteiden siivellä, vaikka pitäisimmekin Tuntemattomasta ja sen yhä uudelleen veivaamisesta filmille? Ehkä moni päätyy ostamaan Tuntematon-vessaharjan juuri siksi, että siitä puhutaan ja kiistellään – ja onhan tässä yhdistelmässä tietty vitsi, joka vetoaa joidenkin huumorintajuun.

Itse en aio tällaisia tuotteita ostaa, sillä en halua siivotessani tai virvoitusjuomaa juodessani palauttaa mieleeni sotia ja Tuntematonta sotilasta. Mutta Tuntematon-fanit saavat minun puolestani nauttia täysin rinnoin siivouksesta tai virvokkeista, jotka tuovat mieleen Tuntemattoman sotilaan, vaikka yhteys niiden välillä onkin olematon. Elämmehän vapaassa maassa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170807 (20170807)