Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trumpin tosi-teevee

Uusi Suomi 10.8.2017 10:13 Pekka Pihlanto

Presidentti Donald Trump aloitti omat "TV-uutiset" ja vain joka neljäs amerikkalainen uskoo niitä. Trump ei ole ollut tyytyväinen median uutisointiin, ja hän on haukkunut mediaa lähes päivittäin Twitterissä "valeuutisten" vuoksi. Nyt Trump on aloittanut oman uutistuotannon hänen tyyliinsä sopivalla toiminimellä Real News eli todelliset uutiset. Trumpin toimisto tekee omat versionsa viikon tapahtumista ja Valkoisen talon saavutuksista sekä esittelee ne maailmalle tosiasioina.

Trump lienee jo hiukan väsynyt twiittaamaan ja tarvitsee apua itsensä ja saavutustensa kehumisessa. Lähes kaikki uutistoimistot julkaisevatkin Trumpista hänen omasta mielestään vain valeuutisia, ja siksi oma toimisto on välttämätön. Real News'in toinen uutisankkuri on Trumpin Eric-pojan puoliso, joten sukufirmasta tässä näyttää olevan kysymys. Jääviys ei tietenkään kuulu Trumpin sanavarastoon.

Monet amerikkalaiset ovat jo ehtineet kummastella Trumpin uutiskanavaa ja pitäneet sitä jopa pelottavana ja ahdistavana. He näkevät siinä yhtäläisyyksiä diktatuurien valtiojohtoiseen propagandaan. Samasta asiasta onkin kysymys.

Kun hallitus alkaa raportoida ja ylistää juttuja (things) todellisina uutisina, silloin on aika huolestua siitä, että meille valehdellaan, totesi Columbian yliopiston valtio-opin professori Robert Shapiro NBC Newsille. Yhdysvaltain entinen Venäjän suurlähettiläs Michael McFaul kuvaili Twitterissä Trumpin videoita samanlaisiksi, kuin valtio-omisteisilla kanavilla. Shapiro jopa huomautti, että videosarja muistuttaa "jotakin, mitä tehtiin natsi-Saksassa". Washington Post totesi artikkelinsa otsikossa, että "Trump TV:n todelliset uutiset kuulostavat pikemminkin todelliselta propagandalta." (IL 8.8.). Ikään kuin Trump ei olisi huomannut voittaneensa vaalit ja jatkaa edelleen vaalikampanjaansa.

Trump on luonut ympärilleen sirkuksen ja esiintyy itse sirkuspellenä. Tämä on vienyt presidentin arvostuksen pohjamutiin ja nakertanut myös Yhdysvaltojen maailmalla nauttimaa kunnioitusta. Trumpin voisi kuitata ainakin Euroopan näkökulmasta harmittomana pellenä, ellei hänellä olisi kätensä ulottuvilla ydinasenappi. Nyt hän ravistelee maailmanrauhan perusteita toisen luonteeltaan keskenkasvuisen, Pohjois-Korean johtajan kanssa.

Kun presidentti ei osaa käyttäytyä arvokkaasti, myös hänen vastustajansa siirtyvät härskimpään tyylilajiin. Haukuttu media on koventanut sanomaansa ja monet pilapiirtäjät ovat kuvanneet Trumpia niin härskillä tavalla, että vastaavaa ei liene valtionpäämiehistä ennen nähty, ainakaan omassa maassa. Sitä saa, mitä tilaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170810 (20170810)