Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Viranomaiset panttasivat tietoa Turun puukotuksista

Uusi Suomi 19.8.2017 11:42 Pekka Pihlanto

Perjantai-illan tiedotustilaisuus Turun toreilla tapahtuneista puukotusmurhista ja murhayrityksistä oli murheellista katsottavaa joka tavalla. Viranomaiset kiersivät asiaa kuin kissa kuumaa puuroa. Toki kentän poliisit toimivat ripeästi ja asiallisesti, mutta johdon tiedotus kangerteli.

Koko tiedotustilaisuuden ajan annettiin tieto, jonka mukaan kuolonuhreja oli vain yksi, vaikka nettiuutisissa tiedettiin uhreja olleen kaksi. Poliisi vältteli myös sanomasta mitään tekijän taustoista, vaikka tämä makasi poliisin valvonnassa sairaalassa. Sisäministeri Paula Risikko oli tilaisuudessa ainoa, joka sanoi suoraan, että tekijä oli ulkomaalaiselta näyttävä mies. Hän myös mainitsi, että Turun vastaanottokeskuksissa on suoritettu etsintää.

Poliisi näyttää olevan niin peloteltu maahanmuuttajakysymyksen osalta, että se vaikeni kaikista tähän viittaavista tiedoista – tietenkin tutkinnallisiin syihin vedoten ja todeten pysyttelevänsä vain tosiasioissa. Kuitenkin Risikon mainitsemat seikat ovat erittäin keskeisiä, kun arvioidaan, liittyvätkö teot kansainväliseen terrorismiin. Poliisi totesi, tilaisuudessa, että tekoa ei silloin tutkittu ensisijaisesti terrori-iskuna. Oli siis turvallisempaa olettaa, että kyseessä oli yksittäinen mielipuoli, joka toteutti vain omassa päässään syntyneitä harhoja.

Kansalaisia kiinnostaisi jo alkuvaiheen sokkitunnelmissa, viittaako tässä jokin ISIS-terrorismiin. Jos kansalaisten tiedonnälkää ei viranomaisten taholta tyydytetä, asiaa koskevat huhut saavat sosiaalisessa mediassa ja muissa keskusteluissa vallan. Poliisi tietenkin yrittää peittelevällä tiedotuslinjallaan välttää kansalaisten äärireaktioita, mutta perättömät huhut voivat johtaa vielä pahempiin ylilyönteihin kuin epäonnistunut peittely-yritys.

Onneksi sisäministeri – ja vapaa media – paikkasivat poliisijohdon nuivaa tiedotuslinjaa. Tapahtumasarjan johdosta luottamus poliisin kenttätyöntekijöihin parani, mutta poliisijohtoon ja sen tiedotukseen se kärsi kolauksen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170819 (20170819)