Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kansanedustajan älynväläys: Ravintola-asiakkaat valvomaan itseään

Uusi Suomi 5.9.2017 11:03 Pekka Pihlanto

Iltalehden (3.9.) mukaan eräs kokoomuksen kansanedustaja ehdottaa, että ravintola-alalla kokeiltaisiin "villiä länttä": asiakkaat huolehtisivat valvonnasta. "Tehtäisiin kokeilu: kunta tai alue jossa ravintoloita ei säädellä lainkaan ja katsottaisiin miten käy". Kansanedustajan mukaan ravintola-alan asiakkaat ovat nykyisin niin kriittisiä, että jos asiat eivät ole kunnossa, tieto siitä leviää nopeasti sosiaalisen median kautta. Asiakkaat toimivat siis ravintoloiden "tarkastajina".

Kansanedustaja viitta perusteluksi ravintolapäiviin, jotka ovat perustuneet siihen, että kuka tahansa on voinut myydä tekemäänsä ruokaa ilman lupia ja korostaa, että ravintolayrittäjän intressissähän on saada asiakkaat tulemaan yhä uudelleen. Siksi yrittäjä ei halua "tehdä hallaa asiakkailleen".

Ravintola-alan sääntely on mahdollisesti joiltakin osin liian tiukkaa, kuten alan yrittäjät silloin tällöin valittavat, mutta kaiken purkaminen kerralla edes kokeilun nimissä vaikuttaa vastuuttomalta. Nykyjärjestelmän hallittu korjailu kuulostaa järkevämmältä kuin sen runttaaminen kerralla.

Kyllähän ihmisluonto tiedetään: vaikka kukaan ei haluaisi tehdä hallaa asiakkailleen, niin jos mitään kontrollia ei ole, lipsutaan vähitellen sieltä ja täältä – haetaan rajoja sekä työnnetään niitä yhä kauemmaksi kohtuullisesta poispäin. Voitontavoittelu on se motiivi, joka tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä, ja asiakkaan tyytyväisenä pitäminen on lopulta vain reunaehto. Jokainen arvaa, kumpi motiivi siinä lopulta joustaa.

Tuntuu suorastaan huvittavalta ajatella loppuillan asiakkaita "valvomassa" ruuan hygieniatasoa, anniskelun jatkamista ja sulkemisaikaa. Pukki ja kaalimaa tulevat hakematta mieleen. Luonnollisesti tämä "villi länsi" saa ravintoloitsijoilta ja kanta-asiakkailta osakseen hurraahuutoja: onhan vapaus kivaa. Mutta entä sitten kun salmonellat ja muut villin lännen sivutuotteet alkavat mellastaa? Epäonnistunut kokeilu voisi jopa kaataa ravintolayrityksiä. Löytyykö maksajia ja vastuunkantajia? Tuskinpa ainakaan poliitikkopuolelta.

Nykyhallitus on häärinyt "norminpurkutalkoissa", mutta sitä on suoritettava harkiten ja ammattitaidolla. Tämän esimerkin tapaisissa ehdotuksissa on selvä populismin maku. Muinaispohjoismaisen näkemyksen mukaan "Maata on lailla rakennettava". Ei siis villin lännen meiningillä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170907 (20170907)