Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi yritysmaailma vaatii yliopistoja talkoisiin?

Uusi Suomi 26.9.2017 19:05 Pekka Pihlanto

Elinkeinoelämä haluaa yliopistolta lisää innovaatiopanostuksia. Miksei se itse sijoita johtajien ylisuuria kannustuspalkkioita tutkimukseen, kysyy professori Kari Enqvist (Yle.fi 25.9.).

Ja hän jatkaa: ”Poliitikot kyllä puhuvat kauniisti tutkimustiedon tarpeesta päätösten avittamiseksi. Tuota tietoa myös tarjotaan heille. Mutta kun se osoittautuu heidän omien uskomustensa vastaiseksi, poliitikot pyyhkäisevät syrjään yhdellä luudanvedolla nämä kaiken maailman dosentit.”

Varsinkin Sipilän hallitus on kunnostautunut tutkimustiedon väheksymisessä ja suoranaisessa halveksimisessa, kuten ”kaiken maailman dosentit” -heitto osoittaa. Esimerkiksi sote-alueiden määrässä asiantuntijat olivat varsin yksimielisiä kahdentoista alueen riittävyydestä, mutta hallituspa räväytti niitä kahdeksantoista.

Poliitikoilla on tapana sanoa tekevänsä poliittisen päätöksen, mikä on peitesanonta sille, että asiantuntijoiden esittämillä tiedoilla ei ole merkitystä, vaan poliittiset etunäkökohdat jyräävät.

Enqvistillä on ehdotus vaihtoehdoksi: ”Miksi siis kapitalismin nimiin vannova elinkeinoelämä ei itse satsaa enemmän rahaa innovointiin? Miksi se mankuu yliopistoja talkoisiin, jotka kaiken järjen mukaan kuuluvat sille itselleen? Miksi se ei sijoita johtajiensa ylisuuria ja usein ansaitsemattomia kannustuspalkkioita tutkimukseen? Siellä nekin rahat tuottaisivat enemmän lisäarvoa omistajille.”

Kapitalismissa ei harjoiteta hyväntekeväisyyttä. Björn Wahlroos on todistellut, että yrityksen ainoa tavoite on osakkeenomistajien etu – toisin sanoen voiton tahkoaminen omistajille. Miksi siis tieteellistä ja sivistyksellistä tehtävää suorittavien yliopistojen olisi toimittava yritysten juoksupoikina?

Yliopistolaitos ei ole minkään yksittäisen tahon palvelija, vaan koko kansakunnan. Eri asia on, että yliopistot ja yritykset voivat tehdä tasapuolisina kumppaneina hallitusti yhteistyötä: yritys rahoittaa projektin, ja yliopisto tutkii.

Yliopiston harjoittama perustutkimus tuottaa hyötyjä kansakunnalle, mutta omaa tahtiaan, eli hitaasti. Tiede itse sanelee parhaimmillaan tutkimuksen suunnat ja painopisteet.

Tiede on tuottanut meille monet muun muassa lääketieteen ja tekniikan innovaatiot, jotka hyödyttävät jatkuvasti yhteiskuntaa – ja usein samalla talouselämääkin. Halutaanko tätä kehitystä vaikeuttaa keräämällä lyhytnäköisiä pikavoittoja osakkeenomistajille ja ylisuuria bonuksia johtajille?

Enqvistin räväkät kysymykset saavat epäilemättä aikaan ärtymystä paitsi yritysmaailmassa, myös niiden kansalaisten keskuudessa, jotka eivät ymmärrä koko kansan etua. Monet pitävät yliopistoja ja niiden professoreja ja muita tutkijoita sekä opettajia eliittinä, joka tutkii ja opettaa siellä ”norsunluutornissaan” omaksi hyödykseen.

Tämä ei pidä paikkaansa. Yliopistoissa suoritetaan yleishyödyllistä tutkimus- ja sivistystehtävää. Se tuottaa tuloksia omassa tahdissaan, mutta varmasti.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170928 (20170928)