Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tyyntä myrskyn edellä, sanoo Trump

Uusi Suomi 7.10.2017 13:10 Pekka Pihlanto

Yhdysvalloissa ja muuallakin kummastellaan presidentti Donald Trumpin kommenttia, jonka tämä lausui torstai-iltana tavatessaan maan sotilasjohtoa Valkoisessa talossa (IS 7.10.). Presidentti ja sotilasjohtajat keskustelivat maan ja maailman turvallisuuskysymyksistä liittyen Iraniin, Pohjois-Koreaan, Afganistaniin ja Isis-järjestön vastaiseen taisteluun.

Trump antoi ymmärtää, että nykyhetki voisi muuttua tulevaisuudessa vähemmän rauhaisaksi: Tiedättekö mistä tässä on kyse? Ehkä se on tyyntä myrskyn edellä, Trump sanoi. Toimittajat yrittivät udella presidentiltä, mihin hän kommentillaan viittasi, saaden vielä arvoituksellisemman vastauksen: Se selviää vielä teille.

Ellei tämä ole vain twiittimiehen tyhjää retoriikkaa, jotakin saattaa olla tekeillä kulissien takana juuri Pohjois-Korean suhteen. Tosin kukaan täysijärkinen valtionjohtaja ei alkaisi vihjailla valmisteilla olevista sotilaallisista operaatioista, mutta Trump on Trump.

Pohjois-Koreassa vierailulla ollut Venäjän parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen kuvailee tunnelmaa maassa riidanhaluiseksi. Hänen mukaansa maa valmistelee uutta pitkänmatkan ohjuskoetta, joka on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa. Isännät esittivät vierailleen matemaattisia laskelmia, joiden oli määrä todistaa, että Pohjois-Korean ohjukset pystyvät iskemään Yhdysvaltain länsirannikolle asti (Yle 6.10.).

Olisiko tässä ohjuskokeessa se viimeinen pisara, joka valuttaa Trumpin ja kenraalien maljan yli? Tähän asti USA:n ja Pohjois-Korean välinen kiista on ollut jonkin aikaa lepotilassa. Monet asiantuntijat ovat ajatelleet, että Trump ja hänen kenraalinsa kavahtavat iskua Pohjois-Koreaan, sillä se saattaisi eskaloitua ydinsodaksi, jolla olisi arvaamattomat seuraukset koko maapallon kannalta.

Voisiko Kim Jong-un olla niin järjetön, että vastaisi konventionaaliseen iskuun ydinaseella? Trump on leimannut hänet hulluksi, mutta monet länsimaiset asiantuntijat ovat nähneet hänen toimissaan järkevää logiikkaa. Kim Jong-un tietää, että USA:n konventionaalinenkin ohjusisku lopettaisi hänen valtakautensa ja elämänsäkin, mutta olisiko hän niin kostonhimoinen, että antaisi lähes koko kansansa ja naapurivaltioiden ehkä miljoonien kansalaisten tuhoutua samalla?

Näitä asioita maailman johtavien valtioiden johtajat ja sotilasviranomaiset joutuvat nyt arvioimaan. Siinä siis pohditaan myös psykologian ja mielenterveyden alaan kuuluvia näkökohtia. Samalla osapuolten on pakko  ottaa huomioon Kiinan ja Venäjän reaktiot. Vaikuttaisi järkevältä, että Trump pyytäisi jonkinlaista vihreää valoa näiltä, ennen kuin ryhtyy tositoimiin. Vihreän valon saaminen vaikuttaa tosin epätodennäköiseltä. Mutta Trumpista ei voi olla varma, kaipaako hän sitä...

Ei voi kuin toivoa, että Trumpin höläytys oli vain tyhjää retoriikkaa - ja jos se ei sitä ollut, että USA:n hallintojärjestelmä pystyy asettamaan jarrun presidentin liian riskipitoisille hankkeille.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171008 (20171008)