Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Silmukka alkaa kiristyä presidentti Trumpin ympärille?

Uusi Suomi 2.12.2017 12:58 Pekka Pihlanto

Toimittajien ja blogikirjoittajien ehtymätön juttulähde presidentti Trump näyttää joutuvan yhä ahtaammalle. Hänen entisen neuvonantajansa Michael Flynnin ja FBI:n tekemä sopimus paljastaa erikoissyyttäjä Robert Muellerin olevan isomman tekijän jäljillä.

Flynn erosi tehtävästään helmikuussa jäätyään kiinni valehtelusta tapaamisistaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Flynn on nyt tunnustanut valehdelleensa asiasta myös FBI:lle, ja lupasi tehdä yhteistyötä erikoissyyttäjän kanssa. Valehtelusta FBI:lle voi saada jopa viisi vuotta vankeutta, joten aivan vähäisestä syystä ei tällaista tunnusteta. Erikoissyyttäjä pyrkii selvittämään, tekikö Trump tai hänen kampanjaväkensä yhteistyötä venäläisten kanssa, jotka pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaalin lopputulokseen (IS 2.12.).

Tämä asetelma tarkoittaa sitä, että Flynnille on luvattu lievennyksiä tuomioon, jos hän todistaa muita – todennäköisesti Valkoisen talon väkeä – vastaan. Nyt arvaillaan, onko tulilinjalla Trumpin vävy Jared Kusher tai poika Donald Jr., joiden tapaaminen Kremliä lähellä olevan lakimiehen kanssa on jo herättänyt kysymyksiä.

On myös mahdollista, että tähtäimessä olisi peräti itse presidentti. ABC News -kanava kertoi Flynnin valmistautuvan todistamaan oikeudessa nimenomaan Trumpia vastaan, joka presidenttiehdokkaana ollessaan olisi kehottanut häntä ottamaan yhteyttä venäläisiin. Tällöin olisi jo kysymys virkarikossyytteen nostamisesta Trumpia vastaan. Jos näin käy, Trumpin tuoli alkaa huojua uhkaavasti.

Tavoilleen uskollisena Trump on tietenkin kiistänyt yhteydet venäläisiin ja kutsunut koko tutkintaa noitavainoksi. Valkoisen talon tiedottajat viittaavat siihen, että Flynn oli Obaman hallinnon palveluksessa, ja yrittävät näin leimata asian obamalaisen salaliiton juonitteluksi.

Trumpia ja Valkoista taloa ei häiritse lainkaan se tosiasia, että Obama varoitti Trumpia Flynnistä keskustellessaan tämän kanssa vaalien jälkeen. Siitä huolimatta Trump palkkasi Flynnin. Epäilemättä uskolliset kannattajat nielaisevat edelleen purematta presidentin selitykset. Tässä oiva esimerkki siitä, miten demokratialle ja totuudelle käy, kun kansaa riittävästi tyhmistetään.

Jää nähtäväksi, miten 'äijän käy'. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat on edelleen oikeusvaltio, jossa presidentti ei pääse vääntelemään pykälän merkkiä minkälaiseen solmuun tahansa. Ellei sitten Trumpilla ole vielä takataskussaan valttia: voisiko hän yrittää erottaa koko kiusallista tutkimusta tekevän viranomaisporukan ja korvata sen paremmalla?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171203 (20171203)