Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Etteikö Suomi muka ole itsenäinen valtio?

Uusi Suomi 6.12.2017 20:42 Pekka Pihlanto

Silloin tällöin väitetään, että Suomi ei olisi EU:n jäsenenä enää itsenäinen valtio, koska päätösvaltaa on annettu liikaa pois.

Tämä väite edustaa mielestäni tarkoitushakuista populismia: Suomi on itsenäinen valtio siinä kuin Saksa, Ranska ja muutkin EU- ja euromaat. Euroopan unioni ei ole liittovaltio, vaan sen jäsenet ovat riippumattomia ja itsenäisiä valtioita. Itsenäinen jäsenvaltio voi myös halutessaan erota EU:sta ja valuuttaunionista.

Valtion itsenäisyyden arviointi edellyttää laajempaa näkökulmaa kuin päätösvallan ja sen rajoitteiden tarkastelua. Viime kädessä maan itsenäisyys on maailman valtioiden yhteisön hyväksynnän varassa – kuten nähtiin viimeksi Katalonian tapauksessa: mikään valtio ei sitä tunnustanut, ja Espanja ryhtyi suoranaisiin toimenpiteisiin itsenäisyysajatusten tukahduttamiseksi alkuunsa. Niinpä Katalonia ei itsenäistynyt pyrkimyksestään huolimatta.

Valtion itsenäisyys voidaan nähdä suhteellisena ja se kehittyy asteittain – se ei ole joko/tai –tyyppinen asia. Kun valtio julistautuu itsenäiseksi ja se alkaa saada tunnustuksia muilta valtioilta, sen itsenäisyys vahvistuu asteittain. Missä vaiheessa sen on katsottava olevan itsenäinen? Ilmeisesti sitten kun riittävä määrä merkittäviä valtioita ja erityisesti naapurimaat ovat sen tunnustaneet.

Valtio voi tunnetusti antaa oman etunsa nimissä päätösvaltaansa pois – esimerkiksi juuri EU:n tapaisen valtioiden liiton jäsenenä. Missä vaiheessa se on menettänyt itsenäisyytensä? Ehkä näin alkaa olla siinä tapauksessa, että valtioiden liitosta tulee liittovaltio omine päättävine elimineen, budjetteineen, armeijoineen, jne., ja yksittäinen jäsenvaltio ei voi enää päättää juuri mistään.

Mutta toisaalta, pidetäänhän esimerkiksi suomalaista kuntaa itsenäisenä organisaatioyksikkönä, vaikka se on osa valtiota. Eikö liittovaltion osavaltiokin voisi olla samassa mielessä itsenäinen kuin kunta? Tästä huolimatta en pidä liittovaltiokehitystä suotavana.

Lopputulos tästä pohdiskelusta on – kuten jo aluksi väitinkin – että Suomi on itsenäinen ja suvereeni valtio. On siis liioiteltua ja poliittisesti tarkoitushakuista väittää muuta.

Eri asia on kritisoida EU:n toimintaa nykyisessä muodossaan, ja siinä riittää kyllä työmaata. Samoin voidaan perustellustikin kysellä, onko Suomi ja muut jäsenvaltiot antaneet liikaa päätösvaltaa EU-virkamiehille ja komissiolle.

Suomalaisilla on kuitenkin täysi syy juhlia maamme satavuotista itsenäisyyttä. Sitä ei voi populististen poliittisten tavoitteiden varjolla mitätöidä. Siinä puuhassa tekee itsestään lähinnä narrin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171206 (20171206)