Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sote on epäonnistumassa

Sote on epäonnistumassa

Vakka-Suomen Sanomat 12.12.2017

Professori Heikki Hiilamo toteaa, että sotesta tuli sekundaa – eli Suomi on saamassa nykyistä huonomman terveydenhoidon (Helsingin Sanomat 10.12.). Hiilamo on sosiaalipolitiikan professori ja toiminut kansaneläkelaitoksessa tutkimusprofessorina sekä sote-uudistuksen asiantuntijana.

Hän todistelee esimerkein, että sote-järjestelmää revitään rikki kolmesta suunnasta: kustannukset karkaavat, hoito jakaantuu epäoikeudenmukaisesti ja varakkaammat turvautuvat yksityisiin vakuutuksiin ja terveyspalveluihin.

Keskusta jyräsi hallituksen hajottamisen uhalla läpi 18 maakunnan mallin, ja kokoomus sai lohdutuspalkintona valinnanvapauden, joka oli Hiilamon mukaan seurauksiltaan järisyttävä.

Kun päädyttiin siihen, että kaikkien maakuntien piti muodostaa sote-keskuksistaan yhtiöitä, oli hänen mielestään selvää, että sote-uudistuksen tavoitteena ei ollut enää kustannusten säästäminen tai terveyserojen kaventaminen, vaan julkisten palveluiden tuotannon siirtäminen yksityisille yhtiöille.

Yleensä uskotaan, että markkinataloudessa nimenomaan yritykset tuovat kuluttajille uusia ja parempia tuotteita ja palveluja. Kuitenkin ne pyrkivät ensisijaisesti kasvattamaan voittojaan, eivätkä huolehtimaan siitä, että rahat riittävät kaikkien palvelemiseen. Yritysten menestys sote-maailmassa on jo tähän mennessä perustunut julkisen järjestelmän heikkouksien hyväksikäyttöön.

Paljon puhutusta asiakassetelistä Hiilamo toteaa, että setelin käytön laajentamisehdotus tarkoittaa pääasiassa yksityisten terveysyritysten suosimista. Uusimman esityksen mukaan sote-keskusten palveluvalikoima olisi niin laaja, ettei pienemmillä toimijoilla olisi käytännössä mahdollisuuksia tarjota palveluita. Suuret sote-yhtiöt keräisivät kannattavat asiakkaat.

Hiilamo kutsuu sotea Suomen heikoimmin suunnitelluksi uudistukseksi. Viime viikkoina onkin hänen mukaansa kuultu yhä enemmän vaatimuksia siitä, että koko uudistus pitäisi perua. Hän ei kuitenkaan näe tilannetta toivottomana, mutta nykyisiä suunnitelmia tulisi parantaa oleellisesti.

Hiilamo päättää puheenvuoronsa toteamalla, että nykyinen sote-järjestelmämme on mainettaan parempi. Sen suuria haasteita – kustannusten ennakoitua kasvua ja eriarvoisuutta hoidon saatavuudessa – ei ratkaista nykyistä huonommalla järjestelmällä. Pitäisi pyrkiä selvästi parempaan.

Asiantuntija on puhunut. Nyt hallituksen pitäisi ryhdistäytyä – ja kansalaisten valpastua. Emmehän halua uudistusta, joka rapauttaa sote-järjestelmämme ja tarjoaa ratkaisun, jossa häviäjiä ovat potilaat ja julkinen terveydenhoito, sekä voittajia yksityiset sote-yritykset.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171212 (20171212)