Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyvänkin asian voi pilata liioittelulla

Uusi Suomi 29.12.2017 10:54 Pekka Pihlanto

Yhä useammalle ihmiselle maailma näyttäytyy identiteettipoliittisten kamppailujen kenttänä, jossa yksilön sosioekonomista asemaa tärkeämpiä ovat etninen tausta, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, yms. tekijät, kirjoittaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun Sanomissa 28.12.

Jokisipilä myöntää, että vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen on tärkeää, mutta toisaalta tällaiset identiteettikysymykset tarjoavat myös tehokkaan poliittisen agendan, koska ne asemoivat käyttäjänsä automaattisesti hyvän puolelle kaikkea sortoa vastaan.

Hänen mukaansa ongelmia kuitenkin syntyy, jos ihmisten identiteetti kohotetaan kaiken yläpuolelle. Länsimaiden liberaali älymystö on koko 2010-luvun ajan potenut kasvavaa syyllisyyttä eurooppalaisesta menneisyydestä – maailmansodista, rotuopeista, totalitaarisista ideologioista, kolonialismista ja rasismista.

Jokisipilä korostaa, että sekä identiteettipolitiikan että monikulttuurisuusaatteen lähtökohtana on elintärkeä ihmisten tasavertaisen kohtelun periaate, mutta molemmat on kuitenkin mahdollista viedä myös liian pitkälle.

Niinpä jopa suomalaisilla, virolaisilla ja puolalaisilla koetaan nyt olevan  moraalinen velvollisuus asettua entisten siirtomaavaltojen rinnalle pyytämään anteeksi "pahoja tekojaan" Afrikalta ja Aasialta. Varsinkin pakolaiskriisin alettua täällä on antaumuksella ryvetty vähemmistöihin kohdistetun sorron syyllisyydessä.

Jokisipilä on nyt nostanut kissan pöydälle. Kiitosta hän ei tule saamaan kaikilta tahoilta rohkeudestaan ja maltillisuudestaan, jolla hän tässä arassa asiassa suoritettuja ylilyöntejä tarkastelee.

Ilmeistä kuitenkin on, että suuri enemmistö alkaa vähitellen kyllästyä jatkuvaan syyllisyyteen ja syntien tunnustamisen tarpeeseen sekä velvollisuuteen ylistää erilaisuutta. Kaikkien kyllästyneiden reaktiot eivät ole olleet, eivätkä tule jatkossakaan olemaan maltillisia.

Jokisipilä esittää esimerkkinä identiteettipolitiikan ylilyönnistä Hillary Clintonin vaalikampanjan, jossa tämä syytti Donald Trumpin kannattajia rasismista, seksismistä ja homofobiasta. Vaalin lopputulos oli vastareaktio, joka edustaa kaikkea muuta kuin Clintonin ajamia ihanteita.

2 Sananlasku neuvoo pysyttelemään kaikessa kohtuudessa, minkä voi myös ilmaista niin, että hyvätkin asiat voidaan pilata liioittelulla – puhumattakaan fanaattisuudesta. Ennen pitkää voi käydä niin, että hyvät tarkoitukset toteutuvatkin vastakohtinaan.

Ristiretkeilijät halusivat epäilemättä saada aikaan hyvää, mutta rikkoivat ajamiaan periaatteita ja saivat aikaan paljon pahaa. Maltti ja kohtuus ovat siis valttia, vaikka olisimme kuinka hyvällä asialla tahansa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171230 (20171230)