Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Seurakunnan paimenen makea elämä

Uusi Suomi 14.1.2018 Pekka Pihlanto

Kirkko ja Kaupunki- lehti ja Ilta Sanomat uutisoivat, että Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja on tehnyt selvityspyynnön Helsingin piispan rahankäytöstä. Piispa on hänen mukaansa käyttänyt seurakuntayhtymän luottokorttia ohjesäännön vastaisesti toimiessaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Hän oli myös kadottanut ison osan korttikuiteista (IS 10.1.). Asiasta on tehty pari rikosilmoitusta.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan mukaan mainituissa luottokorttimenoissa on lukumäärällisesti runsaasti ravintola- ja taksikuluja. Mukana on myös korkeatasoisia hotellimajoituksia, Flow-festivaalin lippuja, kukkaostoksia, Coca-Colaa ja samppanjaa Alkosta. Piispa on myöntänyt olleensa huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa.

Vaikka tiedot koskevat kyseisen papin luottokorttiostoksia ennen kuin hänet nimitettiin piispaksi, ne kuitenkin heikentävät hänen asemaansa ja toimintaansa piispan virassa – onhan moraali eräs keskeinen elementti kirkon opetuksessa.

Edellytetäänhän kirkkoherralta, seurakuntayhtymän johtajalta ja piispalta kykyä ymmärtää, että kirkon taloutta säänteleviä ohjesääntöjä on noudatettava. Eikä ole kyse pelkästään säännöistä. Pappishenkilö on moraalinen esikuva seurakuntalaisille. Voidaan kysyä, moniko kirkon jäsen eroaa tämän tapauksen johdosta.

Helsingin Sanomat toteaakin pääkirjoituksessaan (14.1.), että kirkko on varsinkin suurissa asutuskeskuksissa hakenut itselleen roolia vähäosaisten puolesta toimivana yhteiskunnan omantunnon äänenä, ja juuri siksi piispan kykyä arvioida omia tekemisiään katsotaan kriittisesti.

Kirkko vertaa papin ja piispan roolia usein paimeneen, joka kaitsee laumaansa. Hyvä paimen ei käytä hänelle laumansa hoitoa varten uskottuja eväitä harkitsemattomasti muihin tarkoituksiin kuin lauman hyvinvointiin. Mutta ihminen on tunnetusti heikko. Vanha kyyninen sanonta paneekin 'leipäpapin' suuhun lauseen: älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä opetan.

Saarnastuolista meille sanotaan usein, että älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Asiaan tarttuminen ei kuitenkaan tarkoita tuomitsemista. Kirkollisveroja maksavilla seurakuntalaisilla täytyy olla oikeus osoittaa huolestuneisuutensa tällaisesta menosta. Kirkon on järjestettävä taloutensa ohjaus sellaiselle tasolle, että vastaavanlaisia ylilyöntejä ei pääse enää tapahtumaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180114 (20180114)