Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Me too -kampanjan oheisvahinkoja: Väinämöisen ja Ainon sensurointiyritykset

Uusi Suomi 8.2.2018 Pekka Pihlanto

Jonkinlainen tekopyhyyden aalto näyttää huuhtovan Suomenkin rantoja. Sen tuoreimpana saavutuksena Ateneumia on vaadittu poistamaan Akseli Gallen-Kallelan taulu, jossa Väinämöinen ”törkeästi ahdistelee” Ainoa. Museonjohtaja Susanna Pettersson ei aio antaa periksi (HS 7.2.).

Museonjohtaja toivoo kuvataiteen me too -keskustelijoilta suhteellisuudentajua ja historiatietoutta. Sinänsä kampanja on hänen mukaansa oikeutettu, mutta hänen mielestään kampanjan yhteydessä esitettyjä kysymyksiä ei voi soveltaa vanhoihin teoksiin. Ne ovat oman syntyhetkensä ilmentymiä. Näin on, mutta monesti historiaa on kirjoitettu paikoin uudelleen, kun aikaisempi tulkinta ei ole miellyttänyt.

Samanlaisia noitavainoja on käyty maailman muissa museoissa, ja vanhoja "siveettömiä" teoksia on sensuroitu. Selvää pornoa ja karkeaa väkivaltaa esitetään samanaikaisesti elokuvissa ja muilla foorumeilla, mutta kukaan ei sen kummemmin närkästy. Sanotaan, että ei ole pakko katsoa.

Me too -kampanjan ylilyöntinä voidaan kirjata myös eduskunnan puhemiehen tehtävään kaikkia muita pätevämmän kansanedustaja Ilkka Kanervan sivuuttaminen. Syynä olivat hänen kymmenisen vuotta sitten eräälle naiselle lähettämät sopimattomina pidetyt tekstiviestit, jotka julkaistiin Hymy-lehdessä. Nainen tuli kuitenkin katumapäälle ja palautti saamansa palkkion. Julkaisua tämä ei kuitenkaan estänyt.

Kanerva joutui silloin luopumaan ulkoministerin salkustaan, mutta rangaistus seuraa miestä edelleen, nyt erityisesti nyt me too -kampanjan tuoman moraalisen närkästyksen johdosta. Rikoksistakin pääsee eroon kun kakku on kärsitty. Virallinen perustelu Paula Risikon valinnalle puhemieheksi oli sinänsä hyväksyttävä – naispuolisen kansanedustajan valitseminen tehtävään.

Silloin tällöin sattuu, että jonkin hyvän asian varjolla lähdetään moraaliselle ristiretkelle ja mennään liiallisuuksiin joskus naurettavin, joskus traagisin seurauksin. Tämä piirre istuu ihmisissä näköjään sitkeästi.

Moraalisten ristiretkien perustelut ovat ainakin asianomaisten itsensä mielestä mitä kunniallisimmat. Hyvät tarkoitukset voivat kuitenkin joissakin olosuhteissa muuttua suvaitsemattomuudeksi. Maailman sivu on poltettu ja sensuroitu kirjoja, tuhottu kuvapatsaita, jne. Perustelut teoille on aina löydetty.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180208 (20180208)