Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Keisari Sipilän hallituksella ei ole vaatteita

Uusi Suomi 3.3.2018 Pekka Pihlanto

Varoitus sote-uskoville: Tämä kirjoitus sisältää voimakkaita kohtauksia

Hallituksen on todettu olevan kuin sadun keisari kalsareissaan kansan keskellä *). Ei tarvitse olla lapsi todetakseen, että sote -viitta on täysin läpinäkyvä. Suunnitelma on suureellinen, mutta sen sisällön ovat puolueettomat terveydenhoitoalan ja hallinnon asiantuntijat tyrmänneet.

Valinnanvapausmalli tarkoittaa koristelematta sanoen sitä, että terveysalan yrityksillä on vapaus kerätä veronmaksajien varoja osakkeenomistajilleen kaksin käsin. Tämä on johdonmukainen seuraus sen lobbareiden lauman työstä, joka on erityisesti kokoomusministereiden luona ravannut. Potilas on tässä jäänyt toissijaiseen asemaan. Kaikki toimii voitonmaksimoinnin ehdoin. Valtio ei näköjään pysty asettamaan tehokkaita jarruja saalistukselle.

Toivoa sopii, että lopulta törmätään perustuslakiin – tosin perustuslakivaliokunta on poliittinen, ei juridinen elin. Toinen veronmaksajien ja sairaiden toivo on EU:n kilpailulainsäädäntöelimissä, joiden kantaa ei tosin ole välitetty "ajanpuutteen" takia selvittää.

Keskusta on katsonut tätä näytelmää sivusta, tyytyen sen asemat maakunnissa turvaavan maakuntamallin toteutumiseen. Tässä on toinen naula kansanterveyden ja veronmaksajien varojen arkkuun. Ylimääräinen hallintoporras merkitsee terveydenhoidolle sotkuja, joita poliitikot tässä himmelissä saavat aikaan sekä tottumattomuudessaan että omia ja puolueidensa asemia turvatessaan.

Se tuottaa tehottomuutta eli kustannuksia yhteiskunnalle ja huonoa hoitoa potilaille. Keskusta haluaa valtapyyteissään herättää aikoinaan haudatut maakunnat eloon. Tällä hankkeella on hyvin vähän tekemistä terveydenhuollon tarpeiden kanssa.

Sininen "tulevaisuus" nyökyttelee päätään hallituksessa pystymättä ajattelemaan edes omaa etuaan, puhumattakaan veronmaksajien tai potilaiden edusta. Hallitus on pidettävä pystyssä hinnalla millä hyvänsä, sillä tämän hallituksen mentyä edessä on poliittinen musta aukko.

Sote -farssi on vakuuttava esimerkki siitä, että hallitus on syönyt loppuun eväänsä. Se yrittää saada asiantuntijalausuntoja ja järkeä käyttämättä soten "maaliin" -ikään kuin kyseessä olisi jalkapallo-ottelu, jossa onton pallon potkaiseminen maaliin riittää.

Hätäilyssä kunnostautunut insinööri- ja yrittäjävetoinen hallitus on tullut todistaneeksi, että politiikassa on vieläkin osattava politiikkaa. Se ei ole pelkkää johtamistekniikkaa.

--------------------

(Kirjoitin ensimmäisen: sote-kriittisen kirjoitukseni vuonna 2014 ).
*) Lepomäki sanoo vain, että keisarilla ei ole vaatteita

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180303 (20180303)