Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sudet eivät kuulu asumusten lähelle

Vakka-Suomen Sanomat 16.3.2018

Laitilalainen paikallisyhdistys puuttui aivan aiheellisesti susihavaintojen yleistymiseen asumusten lähistöllä ja ehdotti poikkeuslupien myöntämistä susikannan harventamiseksi (Vakka 8.3.).

Ei ole kohtuullista, että koululaiset ja heidän vanhempansa joutuvat pelkäämään susia – ne eivät suinkaan ole vaarattomia, vaikka luonnonsuojelijat niin väittävät ja viittaavat siihen, että susi ei ole maassamme tappanut ihmistä sataan vuoteen. Pitääkö odottaa seuraavaa uhria, jonka syntymisen todennäköisyys kasvaa koko ajan susihavaintojen määrän kasvaessa?

Varsinkin pienet lapset ovat vaaravyöhykkeessä. Isohko lauma voi aiheuttaa aikuisellekin vaaratilanteen. Koululaisille voidaan tietysti järjestää autokuljetukset, mutta tämä aiheuttaa turhia kustannuksia ja turvaa vain koulumatkat. Myös karjan laiduntaminen tulee kalliiksi, jos se edellyttää turva-aitausten rakentamista.

Ihmisten on voitava marjastaa ja ulkoilla metsissä pelkoa tuntematta – pitäisikö marjastajan ja kuntoilijan varusteisiin lisätä ampuma-ase? Mainitussa kirjoituksessa todettiin, että pihalla liikkuvaakaan sutta ei saisi pelotella eikä häiritä. Onko EU voinut säätää tällaisen direktiivin, jossa suden mielenrauhaa vaalitaan paremmin kuin ihmisen? Epäilen tätä.

Jos näin harkitsematon säännös on kuitenkin lipsahtanut läpi, Suomen edustajien on ryhdyttävä toimenpiteisiin sen kumoamiseksi. Liian lähelle tunkevia susia on voitava pelotella esimerkiksi paukkupommein ja varoituslaukauksin. Sudet on saatava kokemaan, että ihmisten läheisyyteen ei ole hyvä mennä. Tosin ne voivat ennen pitkää tottua meluun.

Parasta olisikin, että susien kaatolupia lisättäisiin tuntuvasti, jolloin niiden määrä vähenisi ja ne tulisivat varovaisemmiksi. Eräs ratkaisu olisi, että sudet tainnutettaisiin ja kuljetettaisiin erämaa-alueelle.

Susien suojelu pitäisi siis toteuttaa erämaissa, eikä asutuilla alueilla. Vain Brysselin ja Helsingin kirjoituspöytien ääressä voi syntyä näin käytännön elämälle vieraita säännöksiä, jotka tuovat petoeläimet mellastamaan ihmisten keskuuteen, jopa heidän pihoilleen. Keski-eurooppalaiset ovat hävittänet metsänsä ja muut susien tarvitsemat toimeentulon edellytykset, ja halusivat korvaukseksi luoda maastamme susireservaatin.

Kun ihmisen ja suden mielenrauha ja elämä asetetaan vastakkain, ihmisen edun on aina voitettava. Susilla ei ole oikeuksia yli ihmisen perusoikeuksien – eläimillehän ei voida sälyttää velvollisuuksiakaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180316 (20180316)