Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Rokotusvastaisuus edustaa totuuden jälkeistä aikaa

Uusi Suomi 2.5.2018 20:27 Pekka Pihlanto

Viime aikoina totuus on käynyt suhteelliseksi ja venyväksi. Ei vähiten presidentti Trumpin poskettomien lausuntojen myötä. Hän otti käyttöön termin vaihtoehtoinen totuus.

Samanlainen ilmiö on vallannut alaa muuallakin. Meillä on tullut tunnetuksi hallituksen ylimielinen suhtautuminen tieteellisiin tutkimustuloksiin ja yleensäkin asiantuntijoiden, "kaiken maailman dosenttien" lausuntoihin, jos ne poikkeavat poliittisesta "totuudesta". Tämä "totuus" on venyvä kuin pullataikina, ja sitä ohjaavat lähinnä poliittiset intohimot.

Nyt on vallannut alaa rokotusvastaisuus, joka ei perustu tieteellisiin tosiasioihin, vaan uskomuksiin ja luuloihin. Emeritusprofessori Esko Valtaoja totesi kolumnissaan. "Kuten muutkin huuhaan harrastajat, salaliittoihin uskovat tai ääriliikkeisiin hurahtaneet rokotusten vastustajat elävät omassa kuplassaan, johon todellisuus ei pysty tunkeutumaan." (Turun Sanomat 1.5.).

Kiistaton tosiasia on, että rokotuksilla on saatu moni hengenvaarallinen tauti, kuten tuhkarokko ja tuberkuloosi, hävitetyksi lähes kokonaan. Mutta Euroopassa riehuva rokotusvastaisuus on saanut aikaan epidemian vaaran, joka voi tappaa suuren määrän ihmisiä. Asiantuntijat arvelevat, että myös Suomessa vaaralliset epidemiat ovat jo oven takana.

Kaikista uskomattominta tässä harhassa on, että jopa terveydenhoitohenkilökunnan keskuudessa on ihmisiä, jotka henkilökohtaiseen vapauteensa vedoten kieltäytyvät rokotuksista. Näin he asettavat itsensä ja myös potilaansa alttiiksi tartunnoille. Hoitohenkilökunnan kohdalla voidaan jo puhua ammattitaidon puutteesta ja virkavirheestä. Koulutuksessa on jäänyt jotakin tärkeää oppimatta.

Lääketieteen asiantuntijat tietävät, että rokotusten haitat ovat mitättömiä niiden suunnatomaan hyötyyn nähden. Rokotuksista kieltäytymisessä ei olekaan kysymys vapaudesta vaan suuresta tyhmyydestä ja vastuuttomuudesta. Tämän näennäisen "vapauden" perusteella vaarannetaan oma ja perheen hyvinvointi, mutta samalla myös muiden ihmisten terveys.

Monissa maissa rokottaminen onkin pakollista, ja niin tulisi säätää meilläkin. Sillä kun rokottamattomien määrä kasvaa, niin vakavien ja ihmisiä tappavien kulkutautiepidemioiden vaara kasvaa. Professori Veikko Launis on todennut, että Pietarsaaren seudulla lähestytään jo vaarallisia epidemiarajoja aktiivisen rokotusten vastaisen propagandan johdosta. Tällaistako nämä huuhaan ja vapautensa kannattajat haluavat?

Esko Valtaoja toivottaakin pietarsaarelaiset tervemenneiksi Karibian saarille, minne on ennenkin perustettu suomalainen ihanneyhdyskunta. Tosin tämä vegetaristinen yritys kuivui omaan mahdottomuuteensa. Niin tulee käymään rokotuksen vastaisen liikkeenkin, mutta heräämisen hinta maksetaan ihmishengissä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180503 (20180503)