Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump vetäytyi Iranin ydinasesopimuksesta kyseenalaisin motiivein

Uusi Suomi 9.5.2018 16:43 Pekka Pihlanto

Presidentti Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta. Sen tarkoituksena oli rajoittaa Iranin mahdollisuuksia rakentaa ydinase, ja vastineeksi siitä Yhdysvallat ja muut sopimukseen liittyneet länsimaat purkivat Iraniin kohdistuneita talouspakotteita.

Trump perusteli päätöstään virallisesti sillä, että sopimus oli huono ja että Iran oli sitä salaa rikkonut – vaikka näyttöjä rikkomuksista ei tiettävästi ole. Hän myös ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan uudesta ja paremmasta sopimuksesta, mikä on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty.

Yksi Trumpin tärkeimpiä todellisia motiiveja päätökselleen näyttää olevan se, että kyseessä on hänen vaalilupauksensa. Hän on vaalien jälkeenkin moittinut toistuvasti sopimusta. Kaikkein suurin vika sopimuksessa on kuitenkin ilmeisesti se, että sopimus on presidentti Obaman juhlittu aikaansaannos.

On nähty aikaisemminkin, että Obaman kädenjäljet ovat Trumpin silmissä luonnostaan kehnoja, ja ne täytyy mitätöidä: Pariisin ilmastosopimus ja Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus Obamacare etunenässä. Trumpille onkin muodostunut edeltäjänsä päätöksistä suoranainen pakkomielle, joka on esteenä järkevien päätösten tekemiselle.

Iranin ydinsopimus ei tietenkään ole paras mahdollinen tae Iranin ydinaseettomuudelle, mutta se oli kuitenkin muiden osapuolten mielestä paras saavutettavissa oleva – sitä hiottiinkin kaksitoista vuotta. Iran ja myös EU ovat ilmoittaneet pitäytyvänsä sopimuksessa tästä eteenpäinkin.

Yhdysvallat on Trumpin päätöksen johdosta menettämässä suuret autokaupat Iranin kanssa, joten päätös ei ainakaan kaikilta osin vastaa maan kansallista etua. Päätöksen on myös pelätty lisäävän sodan vaaraa alueella.

Myös EU:lle Trumpin päätös oli ikävä – nyt pohditaan muun muassa sitä, kumman kelkkaan Britannia menee, EU:n vai Yhdysvaltojen. Siinä on päätöksen yksi Euroopan yhtenäisyyttä hajottava elementti. Moskovassa ollaan kaikessa hiljaisuudessa tyytyväisiä tähän kehitykseen.

Trumpin päätöksen myös pelätään vaikeuttavan Pohjois-Korean kanssa suunniteltavan ydinasesopimuksen aikaansaamista. Osoittaahan Iranin tapaus Trumpin epäluotettavuuden sopimuskumppanina.

Kuten Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa, Trump hajottaa, mutta ei hallitse (Yle.fi 9.5.). Trump hylkää Obaman diilejä tarjoamatta mitään tilalle. Ja kuten todettu, hänen motiivinsa ovat kovin kapeakatseisia, suorastaan henkilökohtaisia. Valtiomiehen otteista ei ole näkynyt pienintäkään merkkiä – hänessä ei yksinkertaisesti ole ainesta valtiomiessarjassa edellytettävään kaukonäköisyyteen eikä harkintakykyyn.

Trump jää siis pikkupoliitikoksi, joka puuhailee omalla hiekkalaatikollaan – mutta ikävä kyllä, asemansa johdosta vaikuttaa syvästi maailmanpolitiikkaan. Trumpin ironisena näyttäytyvä vaalilause Make America great again, jääkin kehotukseksi ja tehtävän määrittelyksi hänen seuraajilleen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180514 (20180514)