Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Bolsevistisella rauhallisuudella soten kimpussa

Uusi Suomi 10.6.2018 12:33 Pekka Pihlanto

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän käyttämä kielikuva ”bolshevistinen rauhallisuus" on herättänyt laajalti ihmetystä. Hän sanoi, että viedään sote-uudistus nyt vain maaliin bolshevistisella rauhallisuudella.

Käyttämällä julkisesti tällaista ilmaisua Sipilä todisti lähinnä arvostelukyvyn puutteensa. Ainoa lieventävä asianhaara tässä lienee se, että hän käytti sitä itsestään ja hallituksestaan. Muiden leimaaminen bolsevistiseksi – vaikkapa rauhalliseksikin, olisi herättänyt vielä nykyistä suuremman sote-myrskyn vihapuhesyytöksineen.

Bolsevismiin viittaaminen näin positiivisessa ja ohjeellisessa mielessä osoittaa myös sanojan historian tuntemuksen hataruutta – tai ainakin hänen huonoa huumorin- ja tilannetajuaan. Bolsevikien suuria nimiä ovat Lenin ja Stalin, joiden opit ja käytännöt johtivat kansansa suuriin kärsimyksiin ja lukuisiin ihmisuhreihin. Stalin ylti jopa suurempaan tuhoon kuin natsit Hitlerin johdolla: englantilaisen The Daily Mail-lehden mukaan Stalinin uhreja on lähes 40 miljoonaa, Hitlerin lähes 30 miljoonaa.

Tuntuu onnettomalta maamme kansalaisten kannalta, että jo ennestään huonomaineista sote-uudistusta ajetaan nyt "maaliin" sellaisen miehen rauhallisuudella kuin Stalinin. Tämä rauha vaikuttaa lähinnä hautausmaan rauhalta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180612 (20180612)