Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Turun laiminlyödyt kadut

Martinranta-lehti 2/2018

Eräs aikamme ilmiö on välinpitämättömyys ympäristön suhteen. En puhu tällä kertaa isoista asioista – ilmaston ja muun luonnon saastuttamisesta – vaan pienemmästä, mutta silti tärkeästä seikasta: katujen ja muun lähiympäristömme huoltamisen laiminlyönneistä.

Talvi on jo takanapäin, mutta ei helposti unohdu, miten huonosti katuja, puistoja ja muita ulkoalueita hoidettiin. Tämä koskee myös Martin kaupunginosaa. On eletty aikoja, jolloin ajoteiden lisäksi jalkakäytävät ja puistokäytävät aurattiin heti lumipyryn jälkeen ja hiekoitettiin sekä lumet kuljetettiin kaatopaikalle. Ei tarvinnut jalankulkijoiden liukastella jalkakäytävillä.

Viime talvena ajoradat kyllä puhdistettiin, mutta jalkakäytävien huolto oli monin paikoin aivan rempallaan. Lunta ei heti aurattu, vaan sen annettiin tallautua tiiviiksi. Hiekoitus oli paikoin viitteellistä tai puuttui kokonaan. Siellä täällä lunta kasattiin jalkakäytävän ja ajoradan väliin, missä se haittasi pysäköintiä ja esti veden valumisen viemärikaivoihin. Näin muodostui sulamisen ja jäätymisen jäljiltä luistinratoja ihmisten riesaksi.

Ikävä kyllä, kaupungin vastuualueet, erityisesti koulujen edustan jalkakäytävät olivat paikoin kaikkein kurjimmin hoidetut. Joillekin niistä olisi voinut syystä kiinnittää kyltin: "Talvikunnossapito sattumanvaraista". Keskeisenä syynä tähän välinpitämättömyyteen lienee paitsi kaikessa yleistynyt piittaamattomuus kanssaihmisistä, tietenkin talous. Kaupunki haluaa säästää. Ja taas kerran se tapahtui väärässä paikassa kaupunkilaisten edusta piittaamatta.

Asuntoyhtiöt ovat siirtäneet kunnossapidon huoltoyhtiöille, jotka ovat paikoin haalineet niin paljon asiakkaita, että eivät näköjään pysty hoitamaan kaikkia kunnolla. Viime talvi oli varmasti ankaruudessaan huoltoyhtiöille yllätys – ne eivät kyenneet hoitamaan katuosuuksia sillä kalustolla, joka riitti aikaisempina leutoina ja vähälumisina talvina.

Tähän asuntoyhtiöillä on lääke: kilpailuttaminen. Niiden hallitusten ja yhtiökokousten tulisi kannustaa isännöitsijöitä kilpailuttamaan huoltoyhtiöitä säännöllisesti. Liian pitkät sopimusajat turruttavat huoltoyhtiöt hiljaiseloon. Jokainen osakas voi tältä osin vaikuttaa yhtiökokouksissa asioihin ja lisätä näin ympäristönsä viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Kesä tulee ja ympäristöhuolet haihtuivat? Ei aivan, sillä toinen rikka lähiympäristön silmässä on roskaaminen. Keväisenä sunnuntaina saattoi Aurajoen rannassa nähdä – sattumoisin ei Martissa – ylipursuavia roskakoreja, joiden ympärille oli heitetty kertakäyttöastioita ja muuta pikaruokajätettä, kun roskikseen ei mahtunut. Valitettavasti moitteet menevät jälleen kaupunkimme – tämän Suomen vanhimman – viranomaisten piikkiin.

Tarvitaan isommat roska-astiat ja tiheämmät tyhjennysvuorot. Veikkaan, että kaupungin palkkalistoilta löytyy jätevastaavaa tai -päällikköä, jotka voisivat silloin tällöin jalkautua tai autoistua kiertelemään tarkkailemassa ainakin Suomen edustavinta kaupunkimiljöötä.

Tässä asiassa jokainen kaupunkilainen voi toimia kaupunkinsa ja kaupunginosansa siisteyden ja viihtyisyyden puolesta. Jos roska-astia on täynnä, kuivan roskansa voi helposti laittaa taskuunsa odottamaan seuraavaa, johon mahtuu.

Kesän kynnyksellä tuli julkisuuteen tieto, että Sotalaistenaukiolle puuhataan drive-in-hampurilaiskioskia. Se lisäisi vilinää tällä jo muutenkin liikenteen piinaamalla alueella, ja on odotettavissa, että moni autossa istuva mutustelija tulee heittämään roskansa ikkunasta ulos pulujen viimeisteltäviksi. Kioski ei todellakaan sovi tähän Martinkirkon hallitsemaan kulttuurimaisemaan – ei ollut bensa-asemankaan sijoittaminen aukiolle mikään kulttuuriteko, mutta lisää tällaista vandalismia ei kaivattaisi.

Tulevaisuutta ajatellen kodeissa ja kouluissa soisi opetettavan lapsille ja nuorille ympäristön siisteyden merkitystä. Ei riitä, että murehdit jäätiköiden sulamista ja ilmakehän otsonikerroksen ohenemista. Ajattele maailmanlaajuisesti ja toimi paikallisesti!

Hyvää kesää kaikille lukijoillemme!

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180704 (20180704)