Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Professori Markku Kuisma: Suomen huonoin hallitus

Uusi Suomi 29.7.2018 19:54 Pekka Pihlanto

Suomessa ja Pohjoismaissa markkinat on pantu sekä töihin että kuriin. Otettu hyödyt irti, mutta ymmärretty, ettei kapitalismi saa tehdä mitä tahansa, toteaa professori Markku Kuisma Helsingin Sanomien haastattelussa (29.7.). Hän katso käsittämättömäksi, että ihmiskunta on pystynyt tuottamaan tällaisen hyvinvointivaltion.

Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että näin on jatkossa. Kuisman mukaan 1900-luvun puolivälissä oli vallalla ajattelu, että ratkaisu kaikkiin ongelmiin on aina valtio. Nyt asetelma on kääntynyt: ajatellaan, että kaikki viisaus on yrityksissä.

”Suomessa ei ole koskaan ollut näin huonoa hallitusta. Mutta eihän niin voi missään sanoa.”, hän toteaa ja perustelee: "Aluksi näytti hyvältä, mutta sitten alkoivat soutaminen ja huopaaminen ja kummalliset puheet. Montako lakialoitetta on mennyt läpi ja montako on vedetty takaisin?”,

Liiallinen usko markkinoihin näkyy Kuisman mukaan Sipilänkin hallituksessa. "Tuottavat valtionyhtiöt halutaan myydä, vaikkei siinä valtion näkökulmasta ole järkeä. Toinen esimerkki on sote-ratkaisu. Se on olevinaan markkinahenkisyyttä, mutta pelkään, että siitä tulee rahastuskoneisto, kun yhtiöt päästetään aivan ytimeen. Ei poliittinen valta osaa ja tiedä kaikkea parhaiten. Mutta ei sitä tiedä yksityinen yrityskään. Jokin tasapaino pitäisi olla."

Osuvasti lausuttu Suomen ja Pohjoismaiden historian professorilta, tutkii maailman onnistuneimpia yhteiskuntia, historian suuria menestystarinoita. Nyt siis näyttää siltä, että Sipilän hallitus on pilaamassa hyvän projektin ideologisessa uhossaan – toki aikaisemmatkin hallitukset ovat kunnostautuneet yritysmaailman oppien ajamisessa ja hyvinvointivaltion ytimen nakertamisessa.

Sosiaaliturvaa ei pidä tietenkään jakaa liian heppoisin perustein, eikä koko maailman ihmisille kritiikittömästi, mutta amerikkalaismallinen bisnesajattelu ei tuota kohtuullista hyvinvointia tasaisesti kaikille maan kansalaisille, eikä se ole tarkoituskaan. Sen todistaa Yhdysvaltojen esimerkki.

Varsinainen Sipilän hallituksen diplomityö on sotkuinen ja poliittisten ideologioiden pilaama sote-hanke. Keskusta ajaa siinä valtapoliittisin motiivein byrokratiaa ja kustannuksia lisäävää maakuntamallia. Kauan sitten on unohtunut, että hankkeen alkuperäinen tarkoitus oli kustannusten leikkaaminen ja hoitoon pääsyn helpottaminen. Potilaat ja hoidon laatu ovat jääneet jo ajat sitten unholaan.

Kokoomuksen osuus sote-potissa on bisnesajattelun vieminen sosiaali- ja terveyshuoltoon. Alan kotimaiset yrittäjät ja osakkeenomistajat ovat tässä edunsaajia – samoin kuin kansainväliset suuryrityksetkin. Epämääräinen valinnanvapaus toimii syöttinä ja viikunanlehtenä.

Keskustan kansanedustajat kirjoittelevat lehtiin ja pelottelevat kansalaisia katastrofilla, jos sote-hanke siirtyy seuraavalle hallitukselle. Tosiasiassa se on katastrofi vain Sipilän hallitukselle ja keskustalle. Parasta olisi uskoa, että sote on yhtä huono kuin se kuuluisa alokkaan asento, joka ei korjaamisesta parantunut: piti tehdä uusi.

Professori Kuisman häveliäisyys hallituksen arvostelussa on siis turhaa. Asiantuntijan on syytä sanoa asia suoraan, niin kuin hän sen kokee olevan. Eivät professorin puheet kuitenkaan hallitusta hetkauta. Sipilän hallitus kun on tullut tunnetuksi siitä, että se ei kuuntele asiantuntijoita.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180730 (20180730)