Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mätäkuun juttu

Uusi Suomi 14.8.2018 11:18 Pekka Pihlanto

Kansankielessä puhuttiin joskus mätäkuun jutuista. Tällöin tarkoitettiin heinä–elokuussa kerrottavia, luotettavuudeltaan epämääräisiä uutisia, jotka saivat uutistilaa, koska kesällä ei tapahdu mitään muutakaan uutisoimisen arvoista (Wikipedia; mätäkuun jutun käsitteestä lisää kirjoituksen lopussa).

Tyypillinen mätäkuun juttu taisi olla uutinen Ruokolahden leijonasta, josta tehtiin useita vahvistamattomia havaintoja kesällä 1992 Ruokolahden ja Imatran seuduilla. Mikä olisi tämän kesän mätäkuun juttu? Etsintää vaikeuttaa se, että varsinkin iltapäivälehdissä lukijoita houkuttelemaan pyrkivä otsikointi täyttää usein mätäkuun jutun kriteerit, vaikka itse uutinen paljastuukin yleensä melko tavanomaiseksi.

Eräs ehdokas mätäkuun jutuksi voisi olla tämä: "Eläkkeellä oleva brittinainen kertoo, että hänen Espanjan-lomansa meni pilalle, koska hänen hotellissaan oli liikaa espanjalaisia" (Iltalehti 14.8.).

Hotelli oli täynnä espanjalaisia lomailijoita ja he todella kävivät hermoillemme, koska he olivat niin töykeitä, rouva kertoo. Yhtenä iltana eräs espanjalaiskaveri lähes tönäisi hänet kumoon ja käveli sitten pois pyytämättä anteeksi. Rouva ihmettelee, miksi hotellissa kaikki viihdetoiminta oli kohdistettu espanjalaisille. "Eivätkö espanjalaiset voi mennä muualle lomailemaan?", hän kysyy.

Briteillä tuntuu olevan vielä jäljellä asenteita brittiläisen imperiumin loistoajoilta. Kerrotaan brittituristista, joka loukkaantui siitä, kun häntä kutsuttiin Saksassa ulkomaalaiseksi. "En minä ole ulkomaalainen, minä olen britti!", hän tiuskaisi närkästyneenä. Töykeys brittejä kohtaan voi johtua paitsi heidän maailmanvaltiaan asenteistaan myös siitä, että viime aikoina eräissä Etelä-Euroopan turistimaissa on kyllästytty suuriin turistilaumoihin, koska nämä vaikeuttavat paikallisten asukkaiden jokapäiväistä elämää.

Jos suomalainen syyllistyisi vastaavaan kuin mainittu brittituristi, se saatettaisiin meillä nähdä kansanryhmään kohdistuvaksi vihapuheeksi. Tosin espanjalaiset sattuvat olemaan maassaan enemmistökansanryhmä. Mutta jos sama puhe kohdistuisi johonkin vähemmistöryhmään, se leimattaisiin aivan varmasti rasistiseksi vihapuheeksi.

Toisin kuin uutinen Ruokolahden leijonasta, brittirouva ja hänen puheensa vaikuttavat tosilta, sillä uutisessa on paljon uskottavuutta lisääviä yksityiskohtia, jopa rouvan nimi ja ikä. Tapahtumana ja uutisena se kuitenkin muistuttaa kaikessa ällistyttävyydessään ja uskomattomuudessaan aitoa mätäkuun juttua.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201808142201134883_ul.shtml

-----------------

Wikedia: Mätäkuu on kansanperinteessä loppukesästä oleva kuukauden pituinen ajanjakso, jolloin Aurinko on Leijonan merkissä, noin 23. heinäkuuta - 23. elokuuta. Se on peräisin muinaisesta Egyptistä mutta vastaa roomalaisten koiranpäiviä. Egyptissä se liittyi Niilin tulvimiseen.

Mätäkuu näkyy nykyisin harvemmin suomalaisissa kalentereissa, mutta satoja vuosia mätäkuu oli kalentereissa merkitty 23.7. - 23.8. Termi mätäkuu perustuu käännösvirheeseen, mutta ennen kylmälaitteiden keksimistä tämä vuoden kostein ja kuumin aika sai elintarvikkeet pilaantumaan nopeammin kuin tavallisesti. Myös haavojen todettiin märkivän mätäkuussa tavallista herkemmin. Siten loppujen lopuksi virheellinen ”mätäkuu” kuvaakin tuota aikaa paremmin kuin koirakuu.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180814 (20180814)