Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump käänsi selkänsä kaatuneille - sateen takia

Uusi Suomi 12.11.2018 Pekka Pihlanto

Presidentti Trump osoitti huonoa julkisuuden hallintaa, kun hän peruutti perinteisen Yhdysvaltain presidenttien kunniakäynnin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden amerikkalaisten sotilaiden haudalla Ranskassa.

Peruutuksen syynä oli sateinen sää, minkä johdosta helikopterimatka olisi ollut vaarallinen. Sotilaat joutuivat rypemään sateessa ja liejussa kuukausikaupalla, ja osa menetti henkensä, osa terveytensä. Vähäiseltä tuntuu tähän verrattuna Tumpin uhrautumiskyky.

Trumpin sijasta Valkoisen talon kansliapäällikkö ja asevoimien komentaja matkustivat paikalle autolla. Itse hän ei vaivautunut istumaan autossa yhteensä noin kolmen-neljän tunnin matkaa.

Trump joutui asian johdosta ansaitusti arvosteluryöpyn kohteeksi. Winston Churchillin pojanpoika kutsui Trumpia "pateettiseksi mitättömyydeksi". Tumpin teko osoittaa taas kerran, että hänen politiikkansa todellinen ydin on: "Trump first!".

Amerikkalaisten muistissa on varmaankin vielä Trumpin halventava suhtautuminen sotaveteraaniin. Ranskan tapaus sopii hyvin samaan sarjaan. Aseita hän kalistelee mielellään, mutta kaatuneet ja vangiksi joutuneet eivät hänen arvostustaan saa. Samanlainen suhtautuminen on ollut monissa diktatuureissa.

On mielenkiintoista nähdä, miten Trump selittää tämän mokansa. Tuskinpa hän pääsee siitä eroon vakiokeinollaan eli valheella. Viisainta hänen olisi kuitata asia hiljaisuudella, mutta arvostelu ärsyttää häntä yleensä niin, että kipakka vastaus löytyy. Toistaiseksi en ole nyt sellaista nähnyt raportoitavan suomalaisessa mediassa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20181126 (20181126)