Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Esperi Care antaa esimakua soten vaikutuksista

Uusi Suomi 29.1.2019 Pekka Pihlanto

Esperi Caren tapaus kertoo vanhusten hoidon laiminlyönneistä murheellista kieltä. Huonon hoidon huipentumana yksi vanhus kuoli hoitovirheen johdosta. Kuka tietää, onko näitä tapahtunut aikaisemminkin, mutta jäänyt huomaamatta? Hoito on tämän yritysten laitoksissa ollut heikkolaatuista, ja vanhukset voivat huonosti.

Tämä tapaus antaa esimakua siitä, mitä voi seurata, kun terveydenhuollossa toimitaan yksityisen pääoman ehdoin ja voiton maksimoinnin periaatteella. Potilaan valinnanvapauden nimissä sote-hankkeeseen on sisällytetty yksityisten hoitoalan yritysten pääsy terveysmarkkinoille kilpailemaan julkisen terveydenhuollon yksikköjen kanssa valtion terveysrahoista.

Perustavaa laatua oleva ero julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden välillä on yksinkertainen: julkinen pyrki palvelemaan ja tekemään oikein, yksityinen puolestaan tekemään voittoa. Nykyjärjestelmässä yksityiset terveydenhuollon yritykset toimivat tietääkseni pääsääntöisesti hyvin – poikkeuksena esimerkiksi Mehiläisen veroparatiisiseikkailu, jossa voittoja kotoutettiin veroparatiiseihin ja vältettiin niiden verotus, ainakin Suomessa.

Eräs oleellinen ero nykyjärjestelmän ja soten yksityisen tulorahoituksen välillä on juuri siinä, että nykyisin yksityiset yritykset keräävät voittonsa lähinnä potilaiden omista rahoista, mutta sotessa ne pääsisivät käsiksi yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmiljardeihin.

Esperi Care antaa siis meille oppitunnin siitä, miten yksityinen voitontavoittelija toimii silloin, kun ahneus ottaa ylivallan kohtuudelta. Kustannukset viedään säästöjen tavoittelussa niin alas kuin mahdollista, mikä tarkoittaa esimerkiksi liian vähän hoitajia ja hoitoa, halvempia lääkkeitä, tai ei tarpeeksi lääkitystä sitä tarvitseville, huonompaa ruokaa, niukempia annoksia, jne.

Lisäksi, hoitovirheitä voi sattua, kun hoidosta vastaavat myös epäpätevät ja siten pienipalkkaiset työntekijät. Pätevätkin työntekijät laiminlyövät tehtäviään ja tekevät virheitä kun työpaine on liian kova ja työilmapiiri huono. En usko, että sotessa voitaisiin asettaa toimijoille niin yksityiskohtaisia säännöksiä, että tällainen epäterve voitontavoittelu kyettäisiin kitkemään pois – jos sitä edes halutaan tehdä.

Hallitus ajaa sote-hanketta "maaliin" arvovallan ja poliittisten tavoitteiden ja ideologioidensa innoittamana, ei potilaiden ja veronmaksajien edun pohjalta. Mitä muuta maakuntamalli – jota on perustellusti kutsuttu hallintohimmeliksi – ja yritysten valinnanvapaus edustavat kuin puoluepolitiikkaa ja -ideologiaa? Siksi on pelättävissä, että Esperi Caren tapaiset opetukset valuvat kuuroille korville, kuten asiantuntijoiden neuvot ja järjen ääni niin usein tähänkin asti.

Onneksi vaalit ovat lähellä, ja siksi kansalaisten on syytä olla valppaina, ja tuotava muun muassa sote-hanketta koskevat epäilynsä poliitikkojen kuuluville. Vaalien edellä poliitikkojen kuulo paranee tilapäisesti kuin ihmeen kautta, heikentyäkseen taas heti vaalipäivän jälkeen.

Poliitikkojen lisäksi pallo voidaan heittää myös ihmisoikeusprofessoreille ja muille ihmisoikeuksista puhuneille: eikö myös suomalaisilla vanhuksilla ole ihmisoikeudet?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190201 (20190201)