Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vanhustenhoidon nykytila: missä viipyvät ihmisoikeusaktivistien protestit?

Uusi Suomi 30.1.2019 Pekka Pihlanto

Uuden Suomen blogi-sivu ja myös perinteinen media pursuvat kirjoituksia Esperi Caren skandaalista ja päivänvaloon tulleista muistakin tapauksista, joissa yksityisissä hoivakotiyrityksissä olevia vanhuksia on kohdeltu ihmisarvoa loukkaavalla tavalla.

Perussyy ongelmiin on ilmeinen: liiketoiminnassa pyritään saamaan osakkeenomistajille mahdollisimman hyvä tuotto, ja se saadaan ensisijaisesti aikaan säästämällä kustannuksista. Toisin sanoen vähennetään hoitajien määrää ja hoitotunteja, annetaan vanhuksille vähemmän lääkkeitä ja sairaanhoitoa, tarjotaan heille laadultaan halvempaa eli huonompaa ruokaa ja pienempiä annoksia. Edelleen: tarjotaan vanhuksille vähemmän viihdykettä, vähemmän puhtautta – esimerkiksi saunassa käyntejä – vähemmän liikuntaa ja ulkoilua. Ja niin edelleen.

Suomeen ja muihin länsimaihin lähes jokaiselle hallinnon alalle pesiytynyt, valtiovallan suojeluksessa oleva uusliberalistinen talousoppi korjaa nyt arveluttavaa satoa hoiva-alalla. Kun ahneus ottaa vallan kohtuudelta, seuraukset ovat nyt nähdyt. Aikoinaan kauppakorkeakouluissa opetettiin yritysetiikkaa ja puhuttiin voiton maksimoinnin ohella kohtuullisen voiton tavoittelusta. Miten lienee nyt? Jos sellaista vielä opetetaan, hoivayritykset eivät liene palkanneet kauppatieteiden maistereita (tosin Esperi Caren uusi vt. toimitusjohtaja on kauppatieteiden maisteri).

Suuri kysymys tässä skandaalissa näyttää julkisuudessa jääneen kokonaan esittämättä: missä piileskelevät ihmisoikeusprofessorit ja muut ihmisoikeusaktivistit, kun ihmisoikeuksia loukataan todistettavasti jatkuvasti vanhuksia hoidettaessa. Esperi Care on vain jäävuoren huippu.

Eivätkö suomalaiset vanhukset ole riittävän arvokas ihmisryhmä, jonka ihmisoikeuksien puolustaminen maksaisi vaivan? Ihmisoikeusala on tämän laiminlyönnin myötä ajautumassa vakavaan uskottavuuskriisiin, kun se ei noteeraa yhä kasvavaa kaltoin kohdeltua ihmisryhmää.

Eräs toinen johtopäätös ja opetus tästä skandaalista on myös ilmeinen: vireillä oleva sote-hanke, joka tarjoaa hoitoalan yrityksille pääsyn valtion sosiaali- ja terveysmiljardeihin, olisi syytä haudata pikaisesti. Soten sisältämä "valinnanvapaus" luo ongelman, johon byrokratiaa ja sekaannusta lisäävä maakuntamalli ei tarjoa apua.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190201 (20190201)