Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kokoomus hakoteillä vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa

Uusi Suomi 7.2.2019 Pekka Pihlanto

Kokoomus oli ensin kielteisellä kannalla vanhusten hoitajamitoituksen lakisääteisen määrittelyn suhteen (0.7 hoitajaa yhtä vanhusta kohti), toisin kuin kaikki muut puolueet. Puheenjohtaja Petteri Orpo letkautti, että "ihmiset eivät ole desimaaleja" ja "desimaalit ovat lillukanvarsia". Todellisuudessa nämä mitoitusluvut desimaaleineen tarkoittavat nimenomaan niiden ihmisten määrää, jotka tarvitaan ihmisiä hoitamaan.

Sittemmin kokoomus käänsi kelkkansa – vaalien läheisyyden havaittuaan – mutta tarjosi tietyn suhdeluvun sijaan "hoitajamitoituksen perusteet", joiden mukaan kunnat tai mahdollisesti myöhemmin maakunnat päättävät hoitajien määrät. Kokoomuksen tavoitteena olisi saada aikaan valtakunnallinen "hoitoisuusmittari", jonka avulla otettaisiin huomioon jokaisen vanhuksen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen tarve yksilöllisesti (HS 7.2.).

"Hoitajamitoituksen perusteet" on kuitenkin hyvin tulkinnanvarainen asia: kunnat voisivat venyttää niitä näkemystensä ja säästötarpeittensa mukaan. Ja mistä löytyvät resurssit – hoitajat ja aikaa, siis rahaa – tällaisten potilaskohtaisten hoitotarpeiden määrittelyyn ja toteutukseen? Nykyisinkin laissa on mainittu periaatteita, joiden mukaisesti vanhuksia tulee hoitaa – ja tulos on nyt nähty eli katastrofaalinen.

Selkeä suhdeluku jättää hoitajien määrästä mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa – mutta siinä kokoomuksen ongelma piileekin. Selkeä luku tarkoittaa, että hoivayhtiöt eivät voi enää nykyiseen tapaan tinkiä hoitajien määristä, vaan hoitajia olisi palkattava tarpeellinen määrä. Samalla yhtiöiden voitot kutistuisivat. Kokoomusta näyttävät siis kiinnostavan yhtiöiden voitot enemmän kuin vanhusten ihmisarvoa loukkaava nykytilanne.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190207 (20190207)