Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sote-intoilijoille jäitä hattuun: terveydenhuoltomme on jo nyt huippuluokkaa

Uusi Suomi 2.3.2019 14:38 Pekka Pihlanto

Suomen terveydenhuolto on kuluttajan näkökulmasta edelleen Euroopan huippua. Näin toteaa ruotsalainen Health Powerhouse julkaisemassaan Euroopan terveydenhuollon kuluttajaindeksissä, jossa on mukana 35 Euroopan maata. Viime vuotta koskevassa vertailussa Suomen terveydenhuolto todettiin Euroopan kuudenneksi parhaaksi.

Suomi pärjää erinomaisesti, kun mitataan hoidon tuloksia. Niistä maamme saa yhtä korkeat pisteet kuin Sveitsi, muiden vertailumaiden jäädessä taakse. Suomi tuottaa laajan palvelutarjonnan, ja se tapahtuu erittäin edullisesti. Järjestelmämme saa siis aikaan huipputuloksia varsin pienin kustannuksin (HS.fi 27.2.).

Näiden tietojen valossa sote-hankkeen ylenmääräinen kiirehtiminen perustuslaillisista ja muista ongelmista piittaamatta, ja ylipäätään sen pikaisen tarpeellisuuden todistelu tuntuvat täysin perusteettomilta. Media on saatu lähes kauttaaltaan uskomaan, että jonkinlainen sosiaali- ja terveysalan kokonaisremontti on välttämätön.

Käsitys lähti kaiketi siitä, että maan hallitus alkoi puhua kestävyysvajeen tuottamasta ongelmasta, johon olisi vastattava nimenomaan sote-uudistuksella. Hankkeen perusteluksi kehiteltiin ajatus sen avulla saatavista kolmen miljardin euron säästöistä. Mitään uskottavia todisteita säästöjen syntymisestä ei kyetty esittämään. Monet asiantuntijat arvioivatkin, että säästöjen sijaan hankkeesta koituisi todennäköisesti lisämenoja, jopa kolmen miljardin euron verran. Lisäpanostus onkin tarpeen, ellei hoidon tasoa haluta nykyisestä heikentää.

Hanke on tunnetusti saanut vahvasti poliittisen kompromissin luonteen, ja samalla on potilaat unohdettu valmistelussa jokseenkin täydellisesti. Poliittisen lehmänkaupan tulokset on leivottu hankkeeseen lähinnä kahden puolueen tavoitteita seuraten.

Keskusta on vaatinut niin sanotun maakuntamallin toteuttamista. Siinä sosiaali- ja terveydenhuolto organisoitaisiin 18 maakunnan vastuulle. Asiantuntijat ovat yleisesti pitäneet uutta hallintotasoa tarpeettomana ja jopa vahingollisena, sillä se tuo mukanaan kustannuksia ja jäykkyyttä aiheuttavaa byrokratiaa. Hyväpalkkaisia jäähdyttelyvirkoja se toki tarjoaisi poliitikoille.

Asiantuntijoiden mukaan 18 maakuntaa on aivan liikaa, ja jos maakuntamalliin olisi pakko mennä, kahdeksan tai kaksitoista olisi pienempi paha. Keskusta kuitenkin ajaa härkäpäisesti laajaa maakuntamallia, koska se arvelee näin vahvistavansa horjuvia valta-asemiaan maaseudulla.

Kokoomus puolestaan vaatii vastapainoksi "valinnanvapaudeksi" naamioitua yksityisten terveysyritysten laajamittaista osallistumismahdollisuutta kilpailemaan julkisten toimijoiden kanssa potilaista ja sote-miljardeista. On muun muassa pelätty, että suuret kansainväliset yritykset saisivat vahvan markkinaosuuden ja siirtäisivät voittonsa ulkomaisiin veroparatiiseihin verotuksen ulottumattomiin.

Viimeaikoina paljastuneet hoivakotiskandaalit ovat omiaan muistuttamaan niistä vaaroista, jotka aiheutuvat hoidolle, kun toiminnan ensisijaisena tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajille, eikä yhteiskunnallisen tehtävän hoitaminen.

Näiden tavoitteiden – ja poliittisen kunnianhimon – siivittämänä Sipilän hallitus ajaa sote-hanketta kuin käärmettä pyssyyn, vaikka asiantuntijat varoittelevat lainsäädännöllisistä ongelmista, jotka kaatuisivat hankkeen hyväksymisen jälkeen sen toteuttajien ja veronmaksajien niskaan.

Puhumattakaan kaaoksesta, johon se suistaisi maamme terveydenhuollon. Hallitus onkin tullut tunnetuksi asiantuntijoiden lausuntojen sivuuttamisesta. Omat, puolueisiin sidoksissa olevat "asiantuntijat" ja ministerien oma poliittinen harkinta riittävät.

Hallituksen pintapuolista asennoitumista tähän vaikutuksiltaan merkittävään hankkeeseen kuvaa valitettavan hyvin hallituksen hankkeen hoitamisesta käyttämä pelimetafora: "Hanke on vietävä maaliin". Ikään kuin kyse olisi jääkiekko-ottelusta, jossa kiekko on runnottava keinolla millä hyvänsä ja erotuomareiden pillinvihellyksiä kuuntelematta maaliin.

Mitä potilaat ja veronmaksajat tästä pelistä hyötyvät, on sivuseikka. Pääasia on, että päästään vaalikampanjoissa paistattelemaan voittomaalin nopeasti kalpenevassa hohteessa.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006017132.html

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190306 (20190306)