Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sote ja hallitus kaatuivat - terve menoa

Uusi Suomi 8.3.2019 Pekka Pihlanto

Juha Sipilä on saanut tasavallan presidentiltä hallitukselleen pyytämänsä eron. Syynä on se, että sote-hankkeen valmistelulta loppui aika, paljolti hankkeen perustuslakiongelmien takia.

Sote saikin mennä. Pitkään näytti siltä, että hallitus runnoo väkisin tämän epäkypsän poliittisen kompromissin "maaliin". Hanke oli nimenomaan keskustan ja kokoomuksen poliittinen lehmänkauppa, jossa potilas ja terveydenhuolto jäivät valtapolitiikan jalkoihin. Perustuslaista ja asiantuntijoiden – kaiken maailman dosenttien – näkemyksistä ei juurikaan piitattu.

Monella taholla soten kaatumista on tervehditty tyytyväisyydellä. Esimerkiksi Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen pitää sitä järkevänä päätöksenä. Hän vain ihmettelee, että tilanteen mahdottomuuden tunnustaminen on vienyt näin kauan (HS.fi 8.3.). Sitä voi tosiaan ihmetellä.

Tämä oli oikea ratkaisu myös Kansanterveyslaitoksen entisen pääjohtajan professori Jussi Huttusen mielestä. Hän on pitkin matkaa arvostellut valmistelussa olevaa sote-uudistusta sudenkuopista, joista syvimmät liittyvät valinnanvapauteen. "Aika rämpimistähän tämä on ollut", Huttunen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisella terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole mitään hätää, koska se toimii kuitenkin kohtuullisen hyvin nytkin (HS.fi 8.3.).

Äskettäin julkaistiinkin selvitys, jonka mukaan suomalainen terveydenhuolto on Euroopan huippuluokkaa ja lisäksi kohtuullisen hintaista.

Ks. esim.: Sote-intoilijoille jäitä hattuun: terveydenhuoltomme on jo nyt huippuluokkaa, US 20190302

Sipilän päätös pyytää hallitukselleen ero oli ymmärrettävä paitsi suuren pettymyksen johdosta, myös keskustan katastrofaalisten kannatuslukemien johdosta. Hallituksessa kärvistely "löysässä hirressä" ei varmasti olisi vaalinäkymiä kirkastanut – pikemminkin päinvastoin. Hallituksen jatkaminen toimitusministeriönä ei ole luultavasti yhtä vahingollista hallituspuolueiden kannatukselle, kuin olisi ollut jatkaminen niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Soten kaatuminen on voitto demokratialle ja suomalaiselle kansanterveysjärjestelmälle: on ilahduttavaa, että suomalaisessa politiikassa ei sentään aivan mikä tahansa mene läpi, vaikka vahvaa yritystä hallituksen ja pääministerin taholla olikin.

Kuten professori Jussi Huttunen edellä siteeratussa haastattelussaan totesikin, pieni lykkäys sote-uudistuksessa ei maailmaa kaada. – Vaikka se hallituksen kaatoikin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190310 (20190310)