Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Britit kärsivät brexit-krapulasta

Uusi Suomi 2.4.2019 Pekka Pihlanto

Britannian parlamentti hylkäsi neljä brexit-solmun avaamiseksi tarkoitettua vaihtoehtoa. Ei kelvannut Norjan-malli, jonka mukaan Britannia lähtisi EU:sta, mutta säilyisi osana Euroopan sisämarkkinoita, eikä myöskään tulliliitto EU:n kanssa. Samoin meni roskikseen ehdotus, jonka mukaan kansa äänestäisi parlamentin mahdollisesti hyväksymästä brexit-sopimuksesta ennen sen toteutumista. Lopuksi torjuttiin vielä sopimukseton ero ja brexitin peruuttaminen.

Kansa ja parlamentti näyttävät edelleen kärsivän krapulasta, jonka valheellisiin lupauksiin perustunut kansanäänestystulos aiheutti. Kuviteltiin, että brexit palauttaisi EU:lle luovutetut valtuudet täysimääräisesti omiin käsiin ja bonuksena tulisivat vielä miljardien rahasäästöt, jotka voitaisiin suunnata kansakunnan hyvinvoinnin tukemiseksi.

Tällaista brexit-vaihtoehtoa hakevat janoonsa brexit-krapulaiset parlamentaarikot äänestysvaihtoehtojen joukosta, mutta – kuten järkevät ihmiset tietävät – turhaan: sellaista ei ole eikä tule. Kaikki edustajat eivät usko tosiasioita, ja siksi he äänestävät toistuvasti: ei. Kuten laajat mielenosoitukset kertovat, huomattava osa kansalaista on jo alkanut tajuta, missä mennään. Mutta parlamentin enemmistö "kunnioittaa kansan tahtoa" eli aika päiviä sitten vanhentunutta kansanäänestyksen tulosta.

Oma lukunsa on jääräpäinen pääministeri May. Hän on tarjonnut parlamentille jo kolme kertaa käytännössä samaa erosopimusta, mutta se ei kelpaa. Hänen väsytystaktiikkansa ei ole purrut tähän mennessä. Sanooko mahdollinen neljäs kerta toden? Kukaan ei tiedä, mitä on tulossa, mutta yhä todennäköisemmäksi käy ero ovet paukkuen eli sopimukseton brexit. Osa parlamentaarikoista onkin tässä toivossa äänestänyt kaikkia ehdotuksia vastaan, ja näyttää siis siltä, että heidän toiveensa on käymässä toteen.

Moni toivoo lisäaikaa 12.4. häämöttävän eron uhatessa kaatua päälle, mutta toukokuun loppupuolen europarlamenttivaalit mutkistavat vielä tilannetta. EU:n piirissä on laajaa näkemystä, jonka mukaan lykkäyksen ehtona olisi Britannian osallistuminen vaaleihin. Minkälainen farssi siitä syntyisi, kun maa keikkuisi toinen jalka jäsenyyden jatkumisen ja toinen brexitin puolella?

Olisiko puolueilla ja ehdokkailla kummoistakaan motivaatiota panostaa mahdollisesti turhaan vaalityöhön rahaa ja tarmoa – tuskin. Ja kansalaisille tarjoutuisi vaaleissa mainio tilaisuus boikotoida EU:ta jättämällä äänestämättä tai piirtelemällä äänestyslippuihin Mikki Hiiren nimeä ja muiden suosikkien symboleja. Maassa matava äänestysprosentti olisi loukkaus koko EU:ta kohtaan.

Sumua on siis edelleen odotettavissa Brittein saarille. Suomalaisilla ja muillakin vakailla EU-kansalaisilla on syytä toivoa, että brittien brexit-kankkunen alkaisi hellittää, ja he löytäisivät tosiasioiden tunnustamisen valon. Kun ei taida krapularyyppyäkään tähän vaivaan löytyä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190402 (20190402)