Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Muovikassi on mainettaan parempi

Uusi Suomi 5.4.2019 Pekka Pihlanto

Iltalehti kertoi eilen tanskalaistutkimuksesta, jonka mukaan muovikassi on ympäristövaikutuksiltaan kaikkein paras vaihtoehto kauppakassiksi (IL 4.4.). Tässä ympäristöviranomaisten tutkimuksessa laskettiin, kuinka monta kertaa kutakin kassia pitäisi käyttää, jotta sen ympäristövaikutukset vastaisivat muovipussia.

Siinä missä muovikassia tulisi uusiokäyttää roskapussina ainakin kerran, pitäisi valkaisemattomalle paperikassille saada käyttöä jopa 43 kertaa – ei taitaisi kestää muutamaa kertaa enempää. Perinteistä kangaskassia olisi käytettävä yli 7 000 kertaa ja luomukangaskassia 20 000 kertaa. Tutkimus haastaa vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan muovipussi on ympäristön kannalta huono valinta. Muovipussia käytettäessä on olennaista, että pussi päätyy lopulta roska-astiaan. Näin materiaali ei rasita luontoa lähimetsässä, maantieojassa tai Itämerellä.

Vaikka muovikassin paremmuudesta paperikassiin verrattuna on kerrottu julkisuudessa jo usean vuoden ajan, meitä vedetään edelleen nenästä väittämällä paperikassia sitkeästi ekologisen kansalaisen ratkaisuksi ja muovikassia luonnon tuhoksi – viimeksi tv:n lyhytfilmin voimalla, jossa kuvattiin tuulen riepottelemaa muovikassia, joka päätyi lopulta mereen ja kalojen suihin.

Muun muassa eräs suuri kauppaketju teki jo muutama vuosi sitten ostoskassit maksullisiksi osana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta saadakseen asiakkaansa käyttämään kangaskasseja.

Sitoumuksen taustalla on EU:n pakkausjätedirektiivin tavoite vähentää muovisten kantokassien kulutusta ja merten roskaantumista. Näin EU puuhastelee ohjaillakseen yksityiskohdittain, miten meidän kuuluu olla ja elellä – tutustumatta edes asiaa koskevaan tutkimustietoon.

Eräät kaupat suosivat paperikasseja, mutta ratkaisu ei ole mielestäni asiakasystävällinen. Epäekologisuuden lisäksi paperikassi on epämiellyttävän rapiseva ja sateella epäluotettava kantoväline.

Olen käyttänyt muovikasseja kauppakasseina niin kauan kuin niitä on ollut tarjolla. Usein käytän samaa muovikassia pariinkin kertaan, ja lopuksi vien sen roskapussina laatikkoon. Minun kassini eivät päädy seikkailemaan kaduille ja luontoon, eivätkä myöskään joudu kalan vatsaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190406 (20190406)