Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko opintolainan sijoittaminen osakkeisiin eettisesti hyväksyttävää?

Acatiimi No 3, 2.5.2019

Helsingin Sanomat julkaisi näyttävän artikkelin opiskelijasta, joka sijoitti opintolainaansa osakkeisiin (HS 10.4.). Artikkelissa keskityttiin kuvailemaan sijoittamisen edullisuutta. Onhan opintolainan korko hyvin edullinen ja lainalla on valtion takaus. Haastateltu neljännen vuoden opiskelija kertoo saaneensa opintojensa alkuvaiheessa tehdyistä sijoituksista tuottoa jo 40-50 prosenttia.

Lisäbonuksena lainassa on vielä valmistumiskannustin: jos opiskelija valmistuu vaaditussa ajassa, valtio maksaa osan lainasta takaisin opiskelijan puolesta. Tämä opintolainahyvitys on 40 prosenttia 2 500 euroa ylittävästä lainasummasta, mutta kuitenkin enintään 6 200 euroa.

Artikkelissa haastateltu rahoituksen professori kannattaa ehdottomasti opintolainan sijoittamista. Toinen artikkelissa siteerattu professori pitää lainaa erittäin edullisena, mutta ei halua keskustella lainan edelleen sijoittamisen järkevyydestä. Hän muistuttaa, että se ei ole järjestelmän tarkoituksen mukaista käyttöä. Sen sijaan laina pitäisi sijoittaa henkiseen pääomaan eli sen turvin kannattaa suorittaa opinnot kohtuullisessa ajassa loppuun.

Mikä on opintolainan sijoittamisen eettinen puoli? Siitä toimittaja ei kirjoita mitään. Valtion takaama ja osittain takaisin maksama laina on tarkoitettu opiskelun rahoittamiseen, eikä suinkaan käytettäväksi sijoittamiseen, kuten toinen haastatelluista professoreista toteaakin. Valtio on järjestänyt tämän edun opiskelijoille tukeakseen opiskelua ja helpottaakseen nimenomaan vähävaraisten opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia.

Valtion takaama ja muutoinkin sponsoroima opintolaina ei todellakaan voi olla tarkoitettu käytettäväksi muihin tarkoituksiin kuin opiskelun edistämiseen. Laina tekee esimerkiksi mahdolliseksi luopua opiskeluaikaisesta työssä käymisestä, ja se tehostaa näin opiskelua sekä tekee osaltaan mahdolliseksi tutkinnon suorittamisen määräajassa. Lainan sijoittaminen osoittaa, että opiskelija ei tarvitsisi opintolainaa.

Nykyisin törmää usein muissakin yhteyksissä ajatteluun, että kaikki se on sallittua, mikä ei ole kiellettyä. Siten kansalaisten oma eettinen harkinta on monesti retuperällä. Opintolainan ehtoihin olisikin syytä lisätä kielto lainan käyttämisestä muihin tarkoituksiin kuin opiskelun välittömään tukemiseen. Valtion tehtävänä ei voi olla opiskelijoiden sijoitustoiminnan tukeminen verovaroin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190504 (20190504)