Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Bussin ilmastointi kuuluu kunnon asiakaspalveluun

Uusi Suomi 22.5.2019 10:04 Pekka Pihlanto

Onnibusin matkustajat olivat Turun ja Helsingin välillä jumissa tulikuumassa liikkuvassa linja-autossa, kun kuljettaja ei suostunut päästämään heitä ulos viilentymään ja juotavaa hakemaan. Lopulta hätiin soitettu poliisi pysäytti bussin (IL 19.5.). Poliisi teki asiasta rikosilmoituksen.

Liian kuuma bussi helteellä ei suinkaan ole meillä harvinaisuus. Niin kauko- kuin paikallisliikenteessäkin bussien ilmastointiongelmiin törmää jatkuvasti. Samoin junissa.

Esimerkiksi Turun kaupunkiliikenteen busseissa ilmastointi tuntuu olevan melko harvinaista ylellisyyttä. Monissa busseissa ei ole enää kattoluukkuja eikä ikkunoissa tuuletusluukkuja, joilla voisi tilannetta helpottaa. Joissakin busseissa niitä tosin vielä on, mutta ne ovat helteellä yleensä kiinni. Ikkunan tuuletusluukussa on tarra, jossa lukee: "Älä avaa. Autossa automaattinen ilmastointi".

Esimerkiksi maanantaina linjan nro 3 bussissa sain taas kerran lukea tätä tekstiä ja vastata itsekseni, että ei muuten ole – ainakaan toimivaa ilmastointia. Kukaan ei uskaltanut vaivata kuljettajaa, joka istui ylhäisessä yksinäisyydessään pallillaan. Onko kuljettajalla on raittiin ilman puhallin tuolinsa alla, jolla hän pärjää, matkustajista viis?

Milloinkahan Turun liikennelaitoksen päättäjät ja yleensäkin liikennöitsijät oppivat, että bussin siedettävä lämpötila kuuluu kunnon asiakaspalveluun, ja milloin tämä tieto saatetaan kuljettajien tietoon? Myös kaupungin päättäjien soisi järjestävän liikennelaitokselle sellaisen budjetin, että ilmastointilaitteet on varaa huoltaa ja korjata.

Vai menevätkö kaupungin ylimääräiset rahat budjettinsa ylittäneisiin hankkeisiin – sellaisiin kuin funikulaari, kaupunginteatterin korjaus ja ratapihan ylittävä kävelysilta?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190522 (20190522)