Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kieltäytyykö Britannia maksamasta EU:lle brexit-maksua?

Uusi Suomi 10.6.2019 11:23 Pekka Pihlanto

Britannian entinen ulkoministeri ja johtava pääministerikandidaatti Boris Johnson tyrmää EU:n vaatiman brexit-maksun, ellei EU hyväksy parempia sopimusehtoja. EU-maat vaativat Britannialta erorahaa hyvityksenä erilaisista maksuista, joita maa on unionilta saanut tai on velvollinen maksamaan tulevaisuudessa.

”Ystäviemme ja kumppaniemme on ymmärrettävä, että pidämme rahan kunnes meillä on enemmän selvyyttä tiestä eteenpäin. Hyvän sopimuksen aikaansaamisessa raha on hyvä ratkaisija ja voiteluaine”, sanoi Johnson ensimmäisessä haastattelussaan pääministerikisaan lähtönsä jälkeen (HS.fi 9.6.). Johnson ilmeisesti seurasi presidentti Trumpin neuvoa, jonka tämä esitti äskettäin Britannian vierailunsa yhteydessä.

Johnsonin lausunto enteilee pahimmassa tapauksessa riitaisaa brexitiä ja välien katkeamista Britannian ja EU:n välillä. Sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on nyt varsin suuri. Britannian parlamentti ei ole suostunut pääministeri Mayn yrityksistä huolimatta hyväksymään valmiiksi neuvoteltua sopimusehdotusta. Siihen on kaivattu parannuksia, muun muassa ongelmallisen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn osalta. EU on kuitenkin osoittautunut tiukaksi neuvottelijaksi ja todennut, että sopimusta ei avata.

Johnsonin näkemys on tässä valossa jotenkin ymmärrettävissä olevaa neuvottelutaktiikkaa, joskin se merkitsee melkoista uhkapeliä. Kyse on tietysti Johnsonin pääministerikampanjasta, joten jos hän nousee pääministeriksi, hänen kantansa voi viran vastuun painaessa lieventyä. Toisaalta poliitikon ura vaarantuu, jos hän pettää keskeisen vaalilupauksensa.

Jos Johnson nousee pääministeriksi ja pysyy esityksessään, edessä on hermoja kutkuttava neuvotteluasetelma: miten EU suhtautuu maksukieltoon. Suostuuko se painostuksen edessä avaamaan jo neuvotellun brexit-sopimuksen, vai pysyykö se edelleen aikaisemmassa tiukassa kannassaan ja kieltäytyy?

Jos tämä Britannian 39 miljardin punnan eli noin 44 miljardin euron neuvotteluvaltti ei pure, sen kauppasuhteet EU-maiden kanssa vaikeutuvat brexitin nostaman tullimuurin myötä. Maa joutuu korvaamaan näin menetetyn ulkomaankaupan tekemällä uusia sopimuksia muiden maiden kanssa. Tämä ei tapahdu käden käänteessä, ja tappiot odotusajalta olisivat melkoiset, sillä noin puolet sen viennistä suuntautuu EU-maihin ja tuonninkin osuus on nelisenkymmentä prosenttia.

Presidentti Trump totesi Britannian vierailullaan, että uusi kauppasopimus Yhdysvaltain kanssa voisi pelastaa unionista eroavan Britannian talouden. Kuitenkin Iltalehden analyysin (IL 9.6.) mukaan kauppasopimus USA:n kanssa ei pelasta brexit-Britannian taloutta, vaan siirtää päätäntävallan Lontoosta Washingtoniin. Odotettavissa on lehden mukaan monia muun muassa maiden maantieteellisen etäisyyden ja Yhdysvaltain lainsäädännön sanelemia Britannialle haitallisia seurauksia.

Brexit ja avoin välirikko Britannian ja EU:n välillä toisivat synkkiä pilviä myös Euroopan taivaalle, ja ne varjostaisivat Suomenkin ulkomaankaupan näkymiä. Asia on kuitenkin vielä monen mutkan takana, mutta myös EU:n vakauden kannalta olisi toivottavaa, että sekä Britannian että EU:n päättäjillä olisi malttia toimia järkevästi. Johnsonin ulostulo ei tosin sellaista osoita.

Toisaalta myöskään EU:n jääräpäisyys sen kieltäytyessä avaamasta brexit-sopimusehdotusta ei edusta valtioviisautta. Näin merkittävissä asioissa ei Tumpin tunnetuksi tekemällä populistisella uhoamisella pitäisi olla sijaa. Onko maailman valtioiden päättäjien taso yleisesti laskenut, kun valtiomiehiä ja -naisia ei ole näkynyt juuri missään aikoihin? Enemmänkin on maailmanpolitiikassa esiintynyt suurisuisia valtapoliitikkoja, jotka eivät kykene rakentavaan dialogiin ja kompromisseihin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190610 (20190610)