Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Valtio-omistaja on lypsänyt Postilta osinkoja

Uusi Suomi 27.7.2019 10:56 Pekka Pihlanto

Sipilän hallitus on lypsänyt Postilta lähes 150 miljoonan euron osingot. Tämä tapahtui tilanteessa, jossa Posti on selvissä vaikeuksissa. Palveluita on heikennetty ja suunniteltu heikennettävän edelleen. Esimerkiksi Postin määritelmän mukaisilla "vaikeakulkuisilla saaristoalueilla" uhattiin postinjakelu supistaa kehitysmaatasoiseksi yhteen päivään viikossa.

Postin työntekijöitä edustava Postialan unioni on pitkään kritisoinut valtion omistajapolitiikkaa (TS 24.7.). Sen mukaan osingot on revitty nimenomaan Postin perustehtävistä saatavista tuloista. Posti on joutunut karsimaan palveluitaan saadakseen syntymään voittoa omistajalleen, kertoo unionin puheenjohtaja Turun Sanomissa.

Posti on tehnyt tulosta vain perustoiminnallaan – lumenluonti ja nurmikonleikkuu eivät ole ilmeisesti kannattaneet – ja kun näistä toiminnoista halutaan rahaa, pitää säästää vähentämällä henkilöstökustannuksia. Unionin puheenjohtajan mukaan Postista on viimeisten 7-8 vuoden aikana vähennetty joka vuosi 500-1000 työntekijää. Postin asiakas on sen palvelutasossa huomannut.

Tämä politiikka ei anna mairittelevaa kuvaa Postin johdosta. Kun esimerkiksi kirjepostia lähetetään entistä vähemmän, vastaus ei voi olla palvelujen huonontaminen. Toimintaa olisi tehostettava, ja luotava peruspalvelujen piiristä uusia mielekkäitä palvelumuotoja. Alan ulkopuolelle rönsyily ei kannata, sillä osaaminen puuttuu, eivätkä rönsyt tue perustoimintoja.

Posti on jo menettänyt kilpailuasemiaan muille yrityksille, joita tietenkin kiinnostavat vain parhaat palat. Postipalvelut kuuluvat kuitenkin kansalaisten peruspalveluihin, jotka valtion on sille taattava – maksoi mitä maksoi. Markkinatalouden pelinsäännöin valtio ei voi ruveta eriarvoistamaan kansalaisia kurjistamalla palveluja joissakin osissa maata. Suomella on ollut huomattavasti köyhempinäkin aikoina varaa pitää yllä korkeatasoiset postipalvelut.

Ahneus osinkoihin on valtiolta paha virhe – vai onko kysymys myös siitä, että postin johto mielistelee omistajatahoa? Entä onko Postin johdon palkitseminen sidottu voittonumeroon? Sellainen voi johtaa lyhytnäköiseen vuosituloksen kasvattamiseen.

Pelkän voiton tahkoamisen sijasta johdon on keskitettävä huomionsa voiton syntymisen mekanismeihin eli mielekkääseen liiketoimintaan. Jos siinä onnistutaan, voittoa kyllä syntyy, ja sitä voidaan jakaa osinkoina omistajalle – tai käyttää osa yhtiön pääoman vahvistamiseen. Nyt Posti ja sen omistaja ovat toimineet täysin nurinkurisesti noudattaen ahneuden logiikkaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190727 (20190727)