Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Britannian brexit-pääministeri temppuilee

29.8.2019 11:46 Pekka Pihlanto

Pääministeri Boris Johnson temppuilee – tai pitäisikö sanoa hölmöilee? Kuningatar Elisabet on hyväksynyt pääministerin pyynnön jäädyttää parlamentin toiminta. Johnson halusi, että parlamentin istuntokauden tauko kestäisi normaalia kahta viikkoa huomattavasti pidempään eli viisi viikkoa. Kuningatar avaa istuntokauden puheellaan, jonka ajankohtaa hän suostui nyt lykkäämään (IL 28.8.).

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parlamentti tuskin ehtii enää äänestää sopimuksettoman brexitin pysäyttämisestä. Tarvittavien lakien säätämiseen käytettävissä oleva aika lyhenee nyt liikaa.

Kuningatar ei protokollan mukaan voisi vastustaa hanketta. Hänellä on mahdollisuus ainoastaan ilmaista eriävän mielipiteensä, mutta jos hän näin teki, se ei siis vaikuttanut Johnsonin mielipiteeseen. Eikö kuningattarella tosiaan olisi ollut mitään keinoa olla hyväksymättä tätä selvästi valtakunnalle vahingollista ja parlamentarismille vierasta operaatiota –esimerkiksi ilmoittautumalla sairaaksi?

Tämä on kuningattaren pilkkaamista, sillä tuskin hän voi aidosti olla samaa mieltä kuin Johnson. Ehkäpä kuningattarella ei olisi ollut varaa suututtaa Johnsonia, sillä hänellä ei olisi varaa hankkia monarkialle näin vaikutusvaltaista vihollista.

Oppositio on tietysti raivoissaan. Parlamentin puhemies kutsui liikettä ”perustuslailliseksi häväistykseksi”. Myös labourin johtaja on vihainen. Se, mitä pääministerimme tekee, on demokratiamme kaappaus, tarkoituksena ajaa sopimukseton ero väkisin läpi, hän totesi. Yli miljoona brittiä on allekirjoittanut verkkovetoomuksen, jolla vastustetaan pääministerin päätöstä.

Omalaatuiseksi on poliittinen peli mennyt "parlamentarismin kehdossa" – vaikka parlamentarismista ja demokratiasta on tässä yhteydessä turha puhua. Johnson muistuttaa yhä enemmän valtameren takaista oppi-isäänsä. Arvokkuus ja asiallisuus ovat kadonneet näiden suurten valtioiden johdosta, ja tempoileva röyhkeys sekä hölmöily ovat astuneet tilalle.

Parlamentilla sanotaan olevan kaksi vaihtoehtoa torjua hanke. Parlamentti voisi pyrkiä järjestämään uudet vaalit, joissa asetelma saattaisi muuttua. Parlamentti voisi myös ottaa aloitteen käsiinsä hätätilamenettelyn avulla ja äänestää sellaisesta lakimuutoksesta, joka velvoittaisi hallitusta hakemaan lisäaikaa. Kuitenkin epävarmuus vaihtoehdoista näyttää ainakin maallikosta olevan suuri. Britannian lainsäädäntö ei ole tältäkään osin niitä selvimpiä.

Jos Johnsonin suunnitelma sopimuksettomasta brexitistä olisi maalle kiistatta eduksi, hänen hankkeensa edustama hallinnollinen mutkien oikaisu ja pakottaminen saattaisivat olla jotenkin nieltävissä, mutta nykytietojen mukaan sopimukseton brexit synnyttää kaaoksen maan rajoille ja aiheuttaa pulaa tärkeistä tarvikkeista, kuten ruoasta ja lääkkeistä. Lisäksi yritykset karkaavat ulkomaille, jne. Kansalaiset kärsivät, samoin kuin tietenkin maan talous.

Muiden EU-maiden kansalaisille tämä ei ole vain brittien oma kärsimysnäytelmä ja farssi, vaan Britannian kanssa kauppaa käyvät maat, mm. Suomi, tulevat kärsimään katastrofista.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190830 (20190830)